1. yle.fi
  2. Uutiset

"Voi keksiä joka päivä uutta ja näyttävää" – Teatterilavastaja ei jätä kadunvarren jäteastiaakaan kurkkaamatta

Teatteri on illuusio todellisuudesta. Lavastajan tehtävänä on todellisuuden luominen näyttämölle teatterin keinoin.

Lavastus ja puvustus
Oulun kaupunginteatterin lavasteita
Oulun kaupunginteatterin Pieleen meni-komediassa kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen! Mutta lavastajalle näin ei saa käydä.Paulus Markkula / Yle

– Teatteri on mielettömän hieno maailma, koska se pitää sisällään lähes kaiken mitä elämä kantaa. Lavastajan työ on tavallaan teatteriesityksen visuaalisen maailman luomista katsojalle ja tietysti se on myös ympäristön luomista näyttelijöille, sanoo lavastaja-pukusuunnittelija Jyrki Seppä.

Olen jo pienestä pitäen ollut vähän kuin roskisdyykkari, kurkkaan vieläkin kadulla roskalavalle.

Jyrki Seppä
Pienoismallin valmistumisen jälkeen teatteriesityksen teko saa vauhtia.
Lavastaja-puvustaja Jyrki Seppä suunnittelemansa pienoismallin kanssa näyttämöllä.Juha Hintsala / Yle

Lavastaja suunnittelee näytelmän toiminnalliset puitteet, ja hänellä on oma näkemyksensä esitykseen. Lopputulokseen vaikuttavat paitsi taiteelliset näkemykset, myös tekniset ja taloudelliset seikat, sekä käytettävissä oleva aika.

Lavastajan työ on monimuotoista esityksen tyylilajista riippuen. Lavastamisella tuodaan esiin sisällöllisiä asioita, mutta myös niitä visuaalisia asioita joita esityksessä halutaan korostaa.

– Näyttämöllä lavastukseen tulevat mukaan elävät näyttelijät, puvut, valot ja koko visuaalinen maailma. Ne kaikki yhdessä luovat tunnelman, mitä katsojalle halutaan muodostaa jo esityksen tekovaiheessa. Siinä on aikamoinen työmäärä, ennen kuin lopputulos vastaa piirustuspaperille suunnittelemaani luonnosta, Seppä kertoo.

Teatteriesityksessä mikään ei ole aivan sitä, miltä se katsojasta näyttää

Lavastajan ammatti vaatii valppautta jopa vapaa-aikana. Monet teatteriesityksen koristeet ja esineet syntyvät lopulta yksinkertaisista hoksauksista.

Vaahtomuovista valmistettu berliininmunkki ja omena.
Vaahtomuovipatjasta tehty munkki ja omena!Paulus Markkula / Yle

– Kun liikkuu maailmalla, pitää olla silmät auki huomatakseen mitä kaikkea voi käyttää työssään. Olen jo pienestä pitäen ollut vähän kuin roskisdyykkari, kurkkaan vieläkin kadulla roskalavalle. Sieltä voi löytyä jotain jännää hyödynnettävää, Jyrki Seppä toteaa.

Esityksiin sopivia materiaaleja löytää yllättävän arkisista paikoista. Niitä voi hyödyntää halutun, näyttävän lopputuloksen saavuttamiseksi.

– Olen käyttänyt usein muovihaarukoita ja muovilusikoita, kahvinkeittimen kapseleita, mikropalloja, pahvia ja ties vaikka mitä. Niistä saa aikaiseksi hienoja esineitä ja koristeita, esimerkiksi kristallikruunuja, ja vaahtomuovista sorvattuja herkullisia munkkeja ja omenoita.

Jyrki Sepällä on kotonaan salainen aarrearkku. Sieltä löytyy nappeja, lankoja, nippusiteitä ja kaikenlaisia tarvikkeita teatteriesitysten pienoismallien rakentamista varten. Lapsuuden harrastukset ja unelmat ovat muuttuneet toiveammatiksi.

– Teatterityö on mielikuvituksen ja luovuuden juhlaa. Tämä on varmaan ainoita ammatteja, jossa voi joka päivä keksiä jotain uutta ja näyttävää.

Kahvinkeittimen kapselista saa näyytäviä koristeita esitykseen.
Kahvinkeittimen kapseleista saa näyttäviä koristeita.Paulus Markkula / Yle
Lue seuraavaksi