Ranskalaisviranomaiset: "Renault on huijannut päästötesteissä 25 vuoden ajan"

Julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan koko autonvalmistajan ylin johto tiesi huijauksesta. Renault on kiistänyt viranomaisväitteet.

Renault
Mies kävelee Renaultin automyymälän ohitse.
Mies käveli Renaultin automyymälän ohitse Pariisissa joulukuussa 2012.Ian Langsdon / EPA

Ranskalaisviranomaisten mukaan autonvalmistaja Renault on huijannut päästötesteissä 25 vuoden ajan. Tiedot perustuvat Liberation-sanomalehden käsiinsä samaan viranomaisraporttiin.

Raportin mukaan koko Renaultin ylin johto on ollut tietoinen päästöhuijauksesta. Joissain tapauksissa autojen päästöt ovat olleet jopa 300 prosenttia lain sallimia raja-arvoja suuremmat. Raportin mukaan Renault on käyttänyt autoissaan samanlaista mittaustuloksia vääristävää laitetta kuin Volkswagen, joka myönsi vuonna 2015, että jopa 11 miljoonassa sen automalleista oli kyseinen laite.

– Tuloksemme saavat epäilemään, että väärennyslaite muutti moottorin toimintaa niin että sen NOx-päästöt vähenivät testitilanteissa raja-arvojen mukaisiksi, raportissa sanotaan (siirryt toiseen palveluun).

NOx-päästöt eli typen oksidipäästöt ovat myrkyllisiä kaasuja, jotka saavat aikaan muun muassa happosateita ja voivat aiheuttaa ihmisille terveysongelmia, kuten astmaa ja syöpää.

Renault on kiistänyt syytteet. Sen osakkeet ovat laskeneet tuntuvasti Liberation-lehden paljastuksen jälkeen.

Lähteet: AFP