Hyppää sisältöön

Hollannin vaaliuurnilla vilkasta – Miten käy äärioikeiston?

Ensimmäisiä viitteitä vaalituloksesta saadaan iltakymmenen maissa Suomen aikaa.

Äänestäjät jonottavat äänestyspaikalla Utrechtin asemalla. Kuva: Jeroen Jumelet / EPA

Hollantilaiset ovat äänestäneet innokkaasti parlamenttivaaleissa, joissa keskeinen jännityskohde on oikeistopopulistisen Vapauspuolueen menestys.

Äänestyspaikoille alkoi kertyä jonoja jo varhain. Äänestysvilkkauden ennustetaan nousevan selvästi korkeammaksi kuin viisi vuotta sitten.

Tuolloin äänestämässä kävi 74 prosenttia äänioikeutetuista. Nyt luvun uskotaan nousevan 80 prosentin tuntumaan. Ennätys on 88 prosenttia vuodelta 1977.

Moni mietti puoluettaan vielä vaalien aattona

Vaaleista odotetaan kilpaa pääministeri Mark Rutten oikeistoliberaalisen VVD-puolueen ja Geert Wildersin johtaman ulkomaalaisvastaisen Vapauspuolueen välillä.

Tuoreimmissa mielipidekyselyissä VVD:lle ennustettiin eniten parlamenttipaikkoja, vaikka se näyttääkin olevan menettämässä selvästi paikkojaan. Vapauspuolue taas olisi kyselyjen mukaan nostamassa paikkamääräänsä, mutta jäämässä VVD:tä pienemmäksi.

VVD:n on ennakoitu saavan 24–28 paikkaa ja Vapauspuolueen 19–22 paikkaa 150-paikkaiseen parlamenttiin. Hallitusneuvottelut saattavat pitkittyä, sillä parlamenttiin voi nousta jopa 15 puoluetta ja 76-paikan enemmistö vaatinee neljän tai viiden puolueen koalition.

Muut valtapuolueet eivät ole osoittaneet halua muodostaa hallitusta EU-vastaisen vapauspuolueen kanssa, mutta sen nousu suurimmaksi puolueeksi olisi unionille järkytys. Erityistä kiinnostusta populistien vaalimenestys herättää, koska myös Ranskassa ja Saksassa pidetään vaalit tänä vuonna.

Peräti joka neljäs äänioikeutettu oli vielä vaalien aattona epävarma, mitä 28 puolueesta äänestää.

Vaalitulos alkaa selvitä iltakymmenen jälkeen Suomen aikaa. Tuolloin ovat luvassa ensimmäiset ovensuukyselyt.

Lähteet: AFP, Reuters