1. yle.fi
  2. Uutiset

Antti Rinne: Lapsille ilmainen varhaiskasvatus

Ilmaisen varhaiskasvatuksen kustannusarvio liikkuu 200–300 miljoonassa eurossa. Ylen Puoluepäivän tentissä SDP:n Rinne ei määritellyt tarkkaan, mistä raha tulisi.

kuntavaalit
Puoluepäivä SDP
Puoluepäivä SDP

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle tärkeitä tavoitteita on muun muassa ilmainen varhaiskasvatus lapsille. Rinne ottaisi rahat homekoulujen korjauksista tulevista säästöistä.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut sisäilmaongelmien aiheuttavan 2020-luvulla joka vuosi 450 miljoonan euron lisäkustannukset. Nämä syntyvät terveyshaitoista, sanoo Rinne.

Tentin vetäjä Jan Andersson kysyi Rinteeltä useita kertoja, miten ilmaisesta varhaiskasvatuksesta syntyvät kustannukset katetaan.

– Puhun sen takia homekouluista, koska tässä on kyse samasta ilmiöstä. Kun tekee nyt asioita, säästää tulevaisuudessa kustannuksista, jatkaa Rinne.

Asiantuntijoiden mielestä ilmainen varhaiskasvatus vaatii selkeän rahoitusmallin. Andersson kysyi vielä uudelleen, ottaisiko Rinne rahat kotihoidontuesta vai leikkaamalla.

– Me ollaan valmiita valtion budjetin kautta rahoittamaan varhaiskasvatusta. Tätä ei voi jättää kuntien harteille. Tätä pitää hoitaa myöskin valtionosuuksien kautta, vastaa Rinne.

Rinne: Leikkasimme koulutuksesta liikaa

Kataisen hallitus leikkasi vaalikaudella 2011 peruspalveluiden valtionosuuksista. SDP oli tuolloin hallituksessa mukana tekemässä leikkauksia. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n mukaan leikkausten takia muun muassa kouluruoasta ja kielivalikoimasta on jouduttu leikkausten takia säästämään.

– Myönnän sen, että leikattiin liikaa. Sen takia me kaikki puheenjohtajat annettiin koulutuslupaus. Todettiin, että tällä vaalikaudella ei tehdä yhtään leikkauksia koulutukseen. Tämä hallitus leikkasi kuitenkin 3 miljardia euroa yhteensä koulutuksesta, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, laskee Rinne.

Tänään eduskunnassa käytiin välikysymyskeskustelu ammatilliseen koulutukseen kohdistuvista säästöistä. Keskustelun aikana oppositiopuolue SDP:n kansanedustajat moittivat hallitusta kovin sanoin leikkauksista. Puheenjohtaja Rinne oli kuitenkin vielä kesällä 2015 valmis kannattamaan 270 miljoonan euron leikkauksia ammatilliseen koulutukseen.

– Hallituksen toteuttama tapa ei ole todellakaan se tapa, jota me olemme olleet kannattamassa. Me olemme olleet kannattamassa rakenteellisia muutoksia ammatilliseen koulutukseen, Rinne kuittaa.

Koko puheenjohtajatentin voit katsoa klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

Täällä voit katsoa Ylen tekemän puolueanalyysin SDP:stä.

Yle esittelee joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen. Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä. Sarjan päätöspäivänä 30. maaliskuuta vuorossa ovat pienpuolueet.

Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun)voit etsiä itsellesi sopivaa kuntavaaliehdokasta ja vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun)katsella ehdokkaista tehtyjä videoita.

Lue seuraavaksi