Trump ehdottaa miljardileikkauksia ulkoministeriöön ja ulkomaanapuun

Trump haluaa leikata menoja erityisesti vähentämällä Yhdysvaltojen rahoitusta YK:lle ja maailmanjärjestön rauhanturvatehtäviin.

Donald Trump
Donald Trump
Donald TrumpNicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdottaa miljardien leikkauksia Yhdysvaltain ulkoministeriön ja kehitysapujärjestö USAIDin toimintaan.

Trump ehdottaa ulkoministeriölle ja USAIDille yhteistä noin 24 miljardin euron budjettia. Tämä vähentäisi ministeriön ja kehitysapujärjestön budjetteja noin 28 prosenttia nykyisistä.

Trump haluaa leikata menoja erityisesti vähentämällä Yhdysvaltojen rahoitusta YK:lle ja maailmanjärjestön rauhanturvatehtäviin. Yhdysvallat on merkittävin YK:n rahoittaja.

YK:n diplomaattilähteiden mukaan Trumpin esitys voisi johtaa Yhdysvaltojen poliittisen merkityksen hiipumiseen maailmanpolitiikassa. Osa diplomaateista uskoo, että Kiina voisi täyttää Yhdysvaltojen jättämää tyhjiötä.

– Jos edes puolet arvailuista toteutuu, niillä on merkittäviä vaikutuksia. Vaikutukset ovat sekä taloudellisia että geostrategisia, arvioi nimettömänä pysyttelevä YK:n turvallisuusneuvoston diplomaatti.

Rahaa pois ilmastonmuutokselta, mutta ei Israelilta

Lisäksi Trump haluaa lopettaa Yhdysvaltojen rahoituksen sekä Yhdysvaltojen että YK:n ilmastonmuutoshankkeilta.

Aidsin, malarian ja tuberkuloosin vastaisten hankkeiden rahoitukseen Trump ei esitä muutoksia.

Ainakin osa ulkomaille annetusta sotilasavusta aiotaan muuttaa lainoiksi. Trumpin ensi vuoden budjettiehdotuksessa Israelille on kuitenkin budjetoitu vajaat kolme miljardia euroa sotilasapua, jotta piskuinen maa säilyttää sotilaallisen etumatkansa.

Armeijalle lisää rahaa

Armeijalle ehdotetaan yli 11 miljardin euron lisärahoitusta. Trump ehdottaa lisäystä puolustusministeriö Pentagonin ulkomaantoimintojen erityisrahastoon.

Budjettiesitys on linjassa Trumpin puheiden kanssa. Trump on painottanut, että hän haluaa kasvattaa Yhdysvaltojen sotilaallista voimaa ja on valmis tekemään sen esimerkiksi kehitysavun tuottaman arvovallan kustannuksella.

Kyseessä on vasta budjettiehdotus, joka siirtyy seuraavaksi kongressin käsittelyyn. Kongressi todennäköisesti tekee muutoksia ainakin joihinkin esityksiin.

Lähteet: AP, Reuters