Hyppää sisältöön

Politiikan tutkija Hollannin vaaleista: "Hallituksen muodostuksesta tulee hankalaa"

Tutkijan mukaan tulos viittaa siihen, että Hollannin politiikka jatkaa pirstaloitumista. Parlamentista tulee entistä hajanaisempi ja nationalistisempi.

Pasi Saukkonen
Hollannin vaalitulosta oli Aamu-tv:ssä analysoimassa Pasi Saukkonen.

Hollannin parlamenttivaaleissa eniten paikkoja on saanut oikeistoliberaalinen VVD-puolue. Puolue on saamassa 33 paikkaa Hollannin parlamentissa, kun äänistä on laskettu yli 90 prosenttia.

Politiikan tutkija Pasi Saukkosen mukaan Hollannin vaalitulos oli suurin piirtein viimeisimpiin mielipidemittauksiin mukainen.

– Oikeistoliberaalit hävisivät vähän vähemmän, mitä edellisiin vaaleihin verrattuna ennakoitiin, vihreät voittivat vähän vähemmän ja vasemmiston tappio oli vielä suurempi mitä ennustettiin.

Saukkosen mukaan vaalitulos viittaa siihen, että Hollannin politiikka jatkaa pirstaloitumista.

– Sinne tulee hyvin hajanainen parlamentti, entistä nationalistisempi, toisaalta myös liberaalit voimat voittivat siellä kaksi ihan uutta puoluetta parlamentissa.

"Rutte söi Wildersin kannatusta"

Oikeistopopulistinen Geert Wildersin Vapauspuolue on ennusteen mukaan saamassa 20 paikkaa. Vielä viime vuoden puolella Wildersin kannatus näytti olevaan vankempaa. Saukkonen arvioi, että Wilders ei joko saanut väkeään liikkeelle tai äänestäjiä lipui toisten puolueiden taakse vaalien alla.

– Wildersin kannatuksen sulamisessa on perspektiiviharha, koska hänen kannatuksensa nousi aika voimakkaasti loka-marras-joulukuussa jolloin hänet tuomittiin yllytyksestä syrjintään ja kansanryhmään kohdistuvasta loukkauksesta ja Hollannissa käytiin taas jokavuotista vähän hassua joulukeskustelua. Sen jälkeen Wildersin kannatus tammikuun alussa alkoi laskea. Se, mihin nyt päädyttiin, on tämän vuoden pitkän linjan mukainen tulos.

Saukkonen näkee, että myös kilpailevan puolueen kampanjointi söi Wildersin kannatusta.

– Pitäisin olennaisena sitä, että Mark Rutte vei oikeistoliberaalin puolueensa hyvin lähelle Wildersiä monissa asiakysymyksissä kuten maahanmuutossa, monikulttuurisuudessa ja hollantilaisiin arvioihin ja identiteettiin liittyvissä kysymyksissä. Wilders menetti monia poliittisen argumentaationsa perusvälineitä.

Hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa

Saukkonen arvioi, että Hollannissa hallituksen muodostamisesta tulee hankalaa.

– Luultavasti sitä lähdetään rakentamaan oikeistoliberaalien, vasemmistoliberaalien ja kristillisdemokraattien pohjalta, mutta se ei vielä riitä. Tarvitaan vielä neljäs puolue ja se tarkoittaa tietyssä mielessä myös ideologista askelta selvästi liberaalimpaan tai vasemmistolaisempaan tai uskonnollisen konservatismin suuntaan. Hankalaa siitä tulee ja todennäköisesti aika hajanainen hallitus sikäli jos pyritään enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Geert Wilders totesi vaalitulokset nähtyään, että VVD:n Mark Rutte ei pääse hänestä eroon. Saukkosen mukaan Wilders tarkoitti lausahdukseltaan sitä, että tämä aikoo vaikuttaa äänekkäästi oppositiossa.

– Wilders tulee käyttämään sitä roolia varmasti maksimaalisesti ja tietäen myös että Rutte joutuu käytännössä tekemään myönnytyksiä omaan politiikkaansa, koska hän ei pysty muodostamaan niin oikeistolaista ja niin nationalistista hallitusta kuin millä linjalla hän itse varsinaisesti olisi. Wildersille koittavat varmasti hyvät oppositiopoliitikon ajat.

.
.