Kaivot auki ja sohjot pois – Katujen putsaaminen käynnistynyt Vaasassa ja Seinäjoella

Katujen kunnossapito hyörii parhaillaan Vaasan ja Seinäjoelle katujen ja pyöräteiden kimpussa. Työtä riittää erityisesti jäätyneiden kaivojen ja rumpujen kanssa.

teiden kunnossapito
Työntekijä sulattamassa kaivoa
Paksu jää peittää nyt monia kaivojaElina Niemistö / Yle

Katujen puhdistaminen on talven jäljiltä käynnistynyt. Esimerkiksi Vaasassa kunnossapitäjät auraavat näinä päivinä sohjoja ja polanteita pois kaduilta ja pyöräteiltä.

– Aamuyöstä lähtien on tehty hommia. Teemme kaiken voitavan, jotta päästäisiin mahdollisimman nopeasti hiekanpoistoon, kertoo katujen kunnossapidon päivystäjä Björn Gustafsson.

Hiekanpoisto aloitetaan heti kun yöpakkaset ovat ohi. Vaasassa tavoitteena on putsata kadut vappuun mennessä.

Vaasassa hiekanpoistoon käytetään aina vettä ja siksi pakkasta ei saa olla, kerrotaan kunnossapidosta. Koko kaupungin hiekanpoisto kestää 3–4 viikkoa. Putsaus aloitetaan keskustasta ja sitten on Palosaaren ja Vaskiluodon vuoro. Asuinalueiden putsausjärjestystä vaihdellaan vuosittain tasapuolisuuden nimissä.

Sohjon poistoa Vaasassa
Sohjon poistoa VaasassaJarkko Heikkinen / Yle

Kolmen viikon urakka myös Seinäjoella

Seinäjoen kaupungin kunnossapitopäällikkö Reijo Vaisto kertoo, että Seinäjoella hiekanpoisto aloitetaan luultavasti parin-kolmen viikon kuluttua.

– Se on ihan keleistä kiinni. Kyllä meillä on mahdollisuus aikaisemminkin aloittaa. Nyt tarkastellaan vain, että kuinka kauan on yöpakkasia, että kelien mukaan mennään, Vaisto toteaa.

Keskusta-alueella käytetään imulakaisukoneita ja vettä. Koska talvi on ollut säiden puolesta hyvin vaihteleva, on hiekotushiekkaa kulunut kaksinkertainen määrä kuin normaali talvena. Vaisto uskoo, että hiekan määrästäkin huolimatta tiet saadaan puhdistettua kolmessa viikossa.

Jalkakäytävien hiekoitushiekka poistetaan keväällä.
Jalkakäytävien hiekoitushiekka poistetaan keväällä.Hanne Leiwo/Yle

Kaivot ja rummut jäässä

Tiemestari Tuomo Etulalla oli kädet täynnä töitä jään kanssa Seinäjoella. Ojanpohjakaivot ja ojanpohjarummut ovat tänä talvena jäätyneet niin pahasti, että vesi on pakkautunut monin paikoin tielle ja nurmikoille. Etula saakin puhelimeensa paljon ilmoituksia tulvivista teistä ja pihoista.

– Monesti ongelmat ovat kuitenkin tonttiliittymien omissa rummuissa, joiden aukipitäminen kuuluu kiinteistölle itselleen. Se ei ole aina kaikilla mielessä ja varmaan tiedossakaan, Etula kertoo.

Etula pitää talvea hyvin erikoisena.

– Me ollaan pyritty reagoimaan heti, kun vesi alkaa nousta tielle ja tontin lähelle. Jos se johtuu kaupungin kadun alta menevästä putkesta tai sadevesikaivosta, joka on jäässä, niin kyllä me niihin välittömästi mennään aukaisemaan, Etola kertoo.

Kun tiet sulavat, paljastuvat myös routavauriot. Gustafssonin mukaan teiden kuoppia on paikattu jo ahkerasti Vaasassa. Seinäjoella Etolan mukaan asfalttipinnat ovat kärsineet tänä vuonna jatkuvasta sulamisesta ja jäätymisestä. Töitä siis riittää pitkälle kevääseen.