yle.fi-etusivu

Kevään kaava: näin vuodenajan vaihtuminen lasketaan

Terminen kevät katsotaan alkaneeksi, kun lämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle. Tämän laskeminen ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista.

kevätsää
Lumikelloja lumessa.
Lumikellot nousivat hangen alta aurinkoa kohti Vantaalla.Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Käsitys kevään alkamisajankohdasta vaihtelee. Joku julistaa kevään alkaneeksi ensimmäisistä lämmittävistä auringon säteistä, kun taas toinen pitää kiinni talvesta siihen asti, että viimeinenkin lumikasa on hävinnyt katukuvasta. Jos kevään alkamiselle haluaa tarkan päivämäärän, kannattaa kuitenkin kääntyä Ilmatieteen laitoksen puoleen.

Meteorologit puhuvat termisestä keväästä (siirryt toiseen palveluun), joka alkaa kun lämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle. Tämän määrittäminen ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista.

Terminen kevät lasketaan Ilmatieteen laitoksella lämpösumman avulla. Lämpösumma on vuorokauden keskilämpötilojen summa. Sen perusteella terminen kevät alkaa, kun edellisen syyskuun alusta laskettu lämpösumma on saavuttanut miniminsä ja kääntynyt nousuun.

– Eli talvella lämpösumma painuu kokoajan enemmän ja enemmän negatiiviseksi, koska vuorokauden keskilämpötilat ovat pääsääntöisesti pakkasen puolella (negatiivisia lukuja). Kun kevät alkaa, vuorokauden keskilämpötila nousee plussan puolelle ja lämpösumma alkaa kasvaa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen tarkentaa.

Terminen kevät alkaa siinä taitteessa, kun positiiviset keskilämpötilat alkavat kääntää summakäyrää ylöspäin.

Pohjoisessa kevät alkaa noin kuukausi etelää myöhemmin

Säägrafiikkaa.
Toni Hellinen / Yle

Tänä vuonna terminen kevät on alkanut vasta Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. Mantereella terminen kevät alkaa eteläisestä Suomesta lähtien yleensä maaliskuun viimeisellä viikolla. Pohjoisessa terminen kevät alkaa keskimäärin kuukausi etelää myöhemmin.

– Helsinki-Vantaalla keskimääräinen kevään alkamisajankohta on ollut 25.3. Jos ajattelee pohjoisesta jotain, niin Sodankylässä vastaava päivämäärä on 21.4. Eli nämä ovat sellaiset pitkien aikasarjojen keskimääräiset ajankohdat, Tuovinen kertoo.

Ilmatieteen laitokselta löytyy tilastoja (siirryt toiseen palveluun) eri vuosien termisen kevään alkamisajankohdista.

Mitä tapahtuu luonnossa?

Koska terminen kevät määritellään lämpötilan mukaan, seuraavat muut kevään merkit sitä aika samalla aikataululla vuodesta riippumatta. Lämpötila vaikuttaa esimerkiksi lumen sulamiseen ja kun lämpötila nousee päivisin nollan yläpuolelle, sulaa lumi jo melko vauhdikkaasti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumipeite häviää aukeilta mailta yleensä 2-3 viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta. Rauhallinen kevät on kuitenkin yleensä tulvien kannalta parempi. Lumen sulamista hillitsee, kun lämpötila painuu ainakin joinain öinä nollan alapuolelle. Jäät lähtevät noin kuukausi termisen kevään alkamisen jälkeen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän