yle.fi-etusivu

Pieni Puumala tarjoaa 20 tuntia varhaiskasvatusta ilmaiseksi – jopa 1 500 euron säästö lasta kohti

Eteläsavolainen kunta ojentaa kättään lapsiperheille ja toivoo samalla saavansa uusia asukkaita.

varhaiskasvatus
Puumala on 2 200 asukkaan kunta Etelä-Savossa.
Yle

Puumala on väestötappiosta kärsivä kunta, jolla on asukkaita tällä hetkellä noin 2 200. Kunnan väestörakenne on iäkäs. Ihmisiä haudataan joka vuosi moninkertainen määrä syntyviin nähden.

Ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa Puumala on ottamassa käyttöön mallin, jossa tarjotaan varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Kokopäivähoidon maksu puolittuu. Enimmillään säästö lasta kohti on reilut 1 500 euroa vuodessa. Lapsia on varhaiskasvatuksessa 40.

Kunnanjohtaja Matias Hildenin mukaan muutokselle löytyy useita eri perusteluja. Kunta haluaa kannustaa perheitä varhaiskasvatuksen käyttöön ja osaltaan pienentää kannustinloukkuja, joita päivähoitomaksut vanhemmille saattavat aiheuttaa.

– Haluamme myös entisestään profiloitua lapsiperheystävällisenä kuntana. Olemme jo aiemmin olleet lapsiperheiden osalta lievästi muuttovoittoinen kunta, mutta pienen syntyvyyden vuoksi haluamme vahvistaa edelleen tätä kuvaa. Meillä on myös kouluissa varsin pienet ryhmäkoot, joten lasten määrän nousemiselle on hyvät edellytykset. Myös lasten harrastusmahdollisuuksiin on viime aikoina panostettu merkittävästi, sanoo Matias Hilden.

Suosittuna vapaa-ajankunta tunnetun Puumalan talous on viime vuodet ollut vakaalla pohjalla. Kunnan veroprosenttia on laskettu 20:een. Varhaiskasvatuksen 20 tunnin maksuvapaus tekee kunnan tuloihin noin 30 000 euron loven.

Puumalan hyvinvointilautakunta, hallitus ja valtuusto käsittelevät maksuvapautuksen huhti-toukokuun aikana.