Islannin talous voi ylikuumentua – uutta romahdusta ei silti tule, vakuuttaa keskuspankki

Maan keskuspankin johtaja on huolissaan vahvistuneesta kruunusta, joka luo paineita vientiteollisuudelle.

Islanti
Turisteja basalttikiviesiintymällä eteläisessä Islannissa.
Turisteja basalttikiviesiintymällä eteläisessä Islannissa.Tolga Akmen / REX / AOP

Islannin talous kasvaa kovaa vauhtia, mutta auvoa ankeuttaa muisto viime vuosikymmenen lopun romahduksesta. Maan keskuspankin johtaja Mar Gudmundsson uskoo, että riskeihin on tällä kertaa osattu varautua.

– Ylikuumenemista voi tapahtua. Sen takia meillä harjoitetaan jokseenkin tiukkaa raha- ja veropolitiikkaa, Gudmundsson kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Islannin talous kasvoi viime vuonna 7,2 prosenttia etenkin turismin ansiosta. Palkat ja investoinnit nousevat, rakentaminen kukoistaa.

Hyvän tilanteen takia Islanti ilmoitti äskettäin luopuvansa pääomakontrolleista, jotka oli asetettu vuoden 2008 talouskriisin seurauksena. Vähitellen Islannin kruunut ja muut valuutat alkavat jälleen liikkua, mikä tarkoittaa maan paluuta kansainvälisille markkinoille.

Muutos tuo myös päänvaivaa.

Pelkona viennin sakkaaminen

Keskiviikkona Islannin keskuspankki päätti pitää keskeisen korkonsa tasan viidessä prosentissa. Samalla pankki muistutti, että se seuraa tarkasti inflaatiota, joka oli helmikuussa maltilliset 1,9 prosenttia.

Korkotaso tekee kruunusta erityisen houkuttelevan kohteen ulkomaisille sijoittajille, joiden kotimaissa korot matelevat nollan tietämissä. Valtavien pääomavirtojen patoamiseksi ja vaarallisena pidetyn spekuloinnin ehkäisemiseksi Islanti rajoittaa edelleen ulkomaisten tahojen toimintaa.

Gudmundssonin ensisijaiset murheet kohdistuvat kuitenkin toisaalle. Hän sanoo olevansa huolissaan muun muassa siitä, että työmarkkinat muotoutuvat turhan jähmeiksi. Toinen pelko kytkeytyy vientiin.

– Kasvun takana on turismi, mutta se on myös pääsyy kruunun kohonneeseen arvostustasoon. Se luo paineita koko vientiteollisuudelle, emmekä voi asialle mitään.

Joillekin asioille he sentään voivat, nimittäin pankeille.

Pankeilta löytyy likviditeettiä

Lokakuussa 2008 Islannin valtio kansallisti kolme suurinta pankkia, joiden velat olivat paisuneet yli kymmenkertaiseksi maan bruttokansantuotteeseen nähden. Islanti vaipui syvään lamaan.

Gudmundsson aikoo pitää huolta, ettei sama kuvio toistu. Vaikka turismissa on haittansa, hän näkee siihen nojaavan kasvun olevan aitoa ja kouriintuntuvaa – toisin kuin vuosituhannen alussa, jolloin nousu perustui holtittomiin luottoihin ja epärealistisiin odotuksiin.

– Jos ylikuumenemista ilmenee, reaktiona ei synny finanssikriisiä tai muuta sellaista, Gudmundsson vakuuttaa.

Hänen mukaansa pankit ovat nyt "paljon, paljon" paremmassa kunnossa kuin taannoin ja toimivat käytännössä ainoastaan Islannissa. Pääomia ja maksuvalmiutta löytyy, sanoo keskuspankin ohjat kesällä 2009 ottanut Gudmundsson.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset