yle.fi-etusivu

Kelan ruuhkat näkyvät seurakunnan diakoniatyössä – "Älkää lannistuko"

Perustoimeentulotukipäätöstä odottavat ihmiset kääntyvät rahapulassaan seurakunnan puoleen. Myös kunnat auttavat, kun Kelan päätöstä ei tule määräajassa.

toimeentulotuki
Toimeentulotukihakemuksia Kelan seinällä
Antti Kolppo / Yle

20 vuotta diakonina työskennellyt Saila Musikka Joensuusta ei muista aikaisemmin kohdanneensa tällaista hätää. Pielisensuun seurakunnan diakonin mukaan ihmiset uupuvat, kun rahaa ei tule.

Perustoimeentulotukipäätöksiä odottavien ihmisten hätä näkyy seurakuntien diakoniatyössä. Apua on tullut pyytämään jonkin verran uusia asiakkaita. Esimerkiksi Keski-Porin seurakunnan asiakasmäärässä on nähtävillä noin 10 prosentin kasvua, arvioi diakoniatyöntekijä Mikko Salonen.

Seurakuntien diakoniatyössä pääpaino on keskustelussa, auttamisessa ja ohjaamisessa, mutta joissakin seurakunnissa rahallinen avustus on myös mahdollista.

– Hätä on suuri. Turussa olemme antaneet tilapäistä ruoka-apua. Harkiten voimme antaa lääkkeisiin apua ja mahdollisesti vuokratukeakin, sanoo Turun Tuomiokirkkoseurakunnan vastaava diakoniatyöntekijä Raija Eeva.

Tukien hakeminen työlästä

Perustoimeentulon maksaminen siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelalle. Kelan asiakaspalvelu ruuhkautui ja hakemusten käsittely on viivästynyt jopa useilla viikoilla. Kun päätöstä perustoimeentulotuesta ei ole tullut, ei ole rahaakaan.

– Ihmisten hätä on näkynyt. On ollut tapauksia, joissa vuokra-asunto on mennyt sivu suun, kun Kelalta ei ole tullut ajoissa päätöstä takuuvuokran maksamisesta, sanoo Kuopion seurakuntayhtymän diakoniajohtaja Seppo Marjanen.

Seurakunnissa on käynyt ilmi, että moni asiakas on tukia hakiessa ymmällään.

Otamme asiakkaan puolesta yhteyksiä Kelaan, jos asiakas ei siihen enää kykene.

Raija Eeva

– Otamme asiakkaan puolesta yhteyksiä Kelaan, jos asiakas ei siihen enää kykene, sanoo Turun Tuomiokirkkoseurakunnan vastaava diakoniatyöntekijä Raija Eeva.

Lahden seurakuntayhtymän diakonian ja sairaalasielunhoidon johtaja Petri Määttä toteaa, että asiakkaiden päätöspaperitkin ovat olleet sekavia. Heidän on ollut vaikea ymmärtää, mitä menoja toimeentulotukipäätökseen on hyväksytty, ja mitä ei.

Toimeentulotuen varassa elävät ovat yleensä yksineläjiä ja yksinhuoltajia. Turun Tuomiorkirkkoseurakunnan vastaava diakoniatyöntekijä Raija Eeva toivoo, että ihmiset jaksaisivat taistella oikeuksiensa puolesta ja tuoda epäkohtia päättäjien ja viranomaisten tietoon.

– Toivon, että ihmiset eivät lannistuisi. Älkää lannistuko.

Kunnat auttavat mahdollisuuksien mukaan

Kuntien sosiaalipuolella autetaan ihmisiä mahdollisuuksien mukaan, kun Kelan päätös perustoimeentulosta on viivästynyt tai se on virheellinen. Näin on toimittu esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa, joissa asiakkaita on autettu hakemusten tekemisessä Kelaan.

– Joissakin tapauksissa on jouduttu myöntämään ehkäisevää toimeentulotukea, sanoo Eksoten aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Heikki Hirvonen.

Kunta myöntää edelleen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakeminen edellyttää tavallisesti, että perustoimeentulotuki on ratkaistu Kelassa.

Toimeentulotukilaissa on kohta, jonka mukaan kunta voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi ilman, että perustoimeentulotukihakemus on ratkaistu. Perustoimeentulotuki pitäisi ratkaista seitsemän arkipäivän aikana, mutta ratkaisuajat ovat pidentyneet (siirryt toiseen palveluun).

Akuuteissa tilanteissa pyydämme Kelaa myös nopeuttamaan päätöksiä.

Ulla Kuittu

Kouvolan hyvinvointipalveluiden palvelupäällikkö Minna Laakso kertoo, että kaupunki on myöntänyt ehkäisevää toimeentulotukea välttämättömiin menoihin, kun Kelan päätöstä ei ole tehty määräajassa.

Myös Jyväskylässä ja Tampereella on harkinnan jälkeen myönnetty ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea.

– Akuuteissa tilanteissa pyydämme Kelaa myös nopeuttamaan päätöksiä, sanoo Jyväskylän sosiaalipalveluiden palvelujohtaja Ulla Kuittu.

Tampereen hyvinvointijohtaja Taru Kuosmasen mukaan Tampereen kaupungin ehkäisevän toimeentulotuen menot ovat 35 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kuntaliitto on ilmaissut (siirryt toiseen palveluun) jo aiemmin huolensa aiheesta ja vaatii Kelaa korvaamaan kunnille Kelan päätöksenteon ruuhkautumisesta aiheutuvat ylimääräiset kustannukset.

Juttuun lisätty kello 9:04 maininta toimeentulotukilain kohdasta, jonka mukaan kunta voi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi ilman, että perustoimeentulotukihakemus on ratkaistu.