Hyppää sisältöön

"Liikuttavan hieno"– Jope Ruonansuusta kertova näyttely puhuttelee myös viihdetaiteilijaa itseään

Kemin Syväkankaan koulun entisenä oppilaana Jope Ruonansuulla on tänäkin päivänä vahvat siteet kouluun.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

KEMI Kemin Syväkankaan koululla avattiin torstaina Jope Ruonansuun elämää käsittelevä näyttely. Valokuvien lisäksi esillä on koululaisten tekemää materiaalia kuten videosketsi ja koulukiusaamista käsitteleviä artikkeleja.

Koulun entisenä oppilaana Ruonansuulla on tänäkin päivänä vahvat siteet kouluun ja hän oli myös paikalla näyttelyn avajaistilaisuudessa.

– Se on aika suurenmoinen juttu, että ei tässä oikeen vielä osaa kunnolla edes tajuta sitä että kuinka suuri asia on saada tällainen tunnustus. Mutta voit arvata että se on liikuttavan hieno, Ruonansuu kuvailee tunnelmiaan avajaisissa.

Näyttely sisältää otteita Jope Ruonansuun historiasta muun muassa valokuvien muodossa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

– Tää on kokonaisvaltainen leikkaus omasta urasta. Täällä on paljon esimerkiksi hienoja valokuvia ja onhan tää ihan nostalginen meininki, Ruonansuu sanoo.

Näyttelystä löytyy myös Jope Ruonansuun kitara. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Syväkankaan koulun oppilaat pääsivät myös näyttelemään yhdessä tunnetun viihdetaiteilijan kanssa. Oppilaat ovat itse suunnittelleet ja kuvanneet näyttelyssä nähtävän sketsin.

– Tuntui ihan mahtavalta. Varsinkin kun se tehtiin vielä sketsimuodossa, mikä on mulle rakas laji, Ruonansuu iloitsee

Kokemus oli hieno myös koulun oppilaille.

– Se on ollut melko uskomatonta ja mahtava tilaisuus, sanoo sketsin käsikirjoittanut ysiluokkalainen Liisi Lotta Sotaniemi.

Koululaisten tekemän sketsin ensiesitys nähtiin näyttelyn avajaisissa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Näyttelyn keskeisenä teemana on koulukiusaaminen, mutta kokonaisuudesta on haluttu tehdä kannustava ja voimaannuttava kokemus koulun nykyisille oppilaille ja myös muille vieraille.

– Nykyään kiusaamiseen osataan puuttua ihan eri tavalla ja osataan työstää ja käsitellä sitä. Minun kouluaikana ei ollut tämmösiä fiksuja juttuja, kertoo Ruonansuu.

Jope Ruonansuu ja näyttelyn työryhmää. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemin Syväkankaan koululta kerrotaan, että näyttelyä pyritään pitämään avoinna myös yleisölle. Ainakin siihen voi käydä tutustumassa äänestämisen yhteydessä, kun koulu toimii kuntavaalien äänestyspaikkana.