Tanssin talosta tulee Kaapelitehdasta korkeampi – lopullinen ilme vielä salaisuus

Tanssin talo nousee Helsingin Kaapelitehtaan koillispäätyyn.

Tanssin talo sijoittuu Kaapelitehtaan koillispäätyyn. Vanhan tehdasrakennuksen avoin sisäpiha katetaan. Kyseessä on havainnekuva, joka ei kerro vielä mitään uudisrakennuksen arkkitehtuurista. Kuva: JKMM Arkkitehdit & Talli

Tanssin talolle on vihdoin löytynyt lopullinen paikka Helsingin Kaapelitehtaalla. Talo koostuu kahdesta osasta, uudisrakennuksesta sekä vanhan tehdasrakennuksen tiloista, jotka peruskorjataan. Niissä sijaitsee nyt muun muassa Pannuhalli. Uudisrakennus nousee kulttuurikeskuksen koillispäätyyn ikään kuin Pannuhallin jatkeeksi.

Talon on määrä avata ovensa vuonna 2020, rakentamisen pitäisi alkaa kesällä 2018.

Tanssin talon rakentaminen heijastuu myös Kaapelitehtaaseen, jossa alkaa mittava remontti. Nykyisin pääosin autojen käytössä ollut avoin sisäpiha katetaan, ja osa siitä muutetaan lämpimäksi tilaksi.

Tanssin talon suunnittelusta vastaava arkkitehti puhuu siitä Kaapelitehtaan yhteisenä sydämenä.

– Saimme sillä tavalla Kaapelitehtaan ja Tanssin talon hitsattua yhteen, Teemu Kurkela JKMM Arkkitehdit Oy:stä toteaa.

Uudisosaan rakennetaan iso näyttämö 700 katsojalle, sivunäyttämö, harjoitussali sekä erilaisia tukitiloja. Vanhassa tehdasrakennuksessa sijaitsevasta Pannuhallista tulee puolestaan Tanssin talon pieni näyttämö, joka vetää 250 katsojaa.

Brutaali, korkea tila on profiloitunut vuosien varrella tanssin, sirkuksen ja teatterin esityspaikkana. Vanhaan tehdasrakennukseen nousee myös talon ravintola.

Tanssin talon iso sali vetää suurin piirtein saman verran ihmisiä kuin esimerkiksi Helsingin kulttuurikeskuksen pyörittämä Savoy-teatteri tai Kansallisteatterin suuri näyttämö.

Arkkitehtuuri täysin auki

Tanssin talon uudisrakennuksesta voi hyvin tulla Salmisaaren uusi maamerkki, sillä se nousee näillä näkymin hieman Kaapelitehdasta korkeammalle.

Rakennuksen ilme ja muoto ovat vielä täysin auki, sillä arkkitehdit pääsevät vasta nyt kunnolla suunnitteluhommiin, kun Tanssin talolle löytyi Kaapelitehtaalta lopullinen paikka.

– Alamme nyt miettiä sitä elämystä, jonka rakennus tuottaa ja sitä, miltä se näyttää ulkoapäin, Kurkela toteaa.

Taloa ehdittiin sovitella pariinkymmeneen eri kohtaan Kaapelitehtaalla.

Arkkitehti Teemu Kurkela korostaa Tanssin talon ainutkertaisuutta rakennushankkeena, sillä vastaavia vain tanssille alun perin pyhitettyjä taloja on hyvin vähän maailmalla, jopa Euroopassa.

Tanssin talon toimintaa on suunniteltu tanssiproduktioiden ehdoilla.

– Tästä tulee ketterä vierailuteatteri, jossa produktioita voi tehdä muutamien päivien varoitusajalla, Kurkela sanoo.

Uudisrakennuksen korkein kohta, näyttämötorni, nielee kansainväliset standardit täyttävät tekniset mitat. Se tarkoittaa, että Tanssin talossa voi esittää jatkossa myös suuria maailmanluokan spektaakkeleja.

Tanssin talon ulkoinen ilme pitäisi olla selvillä ensi kesään mennessä. Hankkeen pääsuunnittelija muistuttaa, että talolla on oma identiteettinsä, vaikka se on integroitu romuluiseen Kaapelitehtaaseen.

Kurkelaa viehättää Kaapelitehtaan karheus ja elämänmaku. Siihen hän haluaa yhdistää modernia arkkitehtuuria.

Tanssin talo muuttaa myös Kaapelitehtaan ympäristöä. Uudisrakennus tulee nykyisen Kaapelipuiston päälle. Korvaava puisto on määrä kaavoittaa Kaapelitehtaan vieressä olevan yleisen pysäköintialueen paikalle.

Tanssin talo nousee säätiön ansiosta

Kaapelitehtaalle nouseva Tanssin talo maksaa noin 35 miljoonaa euroa. Siitä 15 miljoonaa on saatu Jane ja Aatos Erkon säätiön lahjoituksena.  Helsingin kaupunki sijoittaa hankkeeseen kuusi miljoonaa, samoin valtio. Loput noin 8 miljoonaa euroa tulee Kaapelitehdasta pyörittävältä Kiinteistö Oy Kaapelitalolta.

Valtion tuessa on erikoinen sivujuonne, sillä valtio on lupautunut tukemaan myös Tanssin talon toimintaa rakennuksen valmistuttua. Siihen valtio on sitoutunut 650 000 eurolla vuodessa. Siitä 450 000 on tarkoitus ottaa Helsingin kaupunginteatterin valtionosuudesta. Summa on suurin piirtein sama, jolla kaupunginteatteri pyörittää omaa tanssiryhmäänsä. Siksi alalla on pelätty, että Tanssin talo merkitsee Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän, Helsinki Dance Companyn (HDC) kuolemaa.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miten rahansiirto vaikuttaa HDC:hen, etenkin kun koko valtionosuusjärjestelmää (vos) uudistetaan parhaillaan.

Tanssin talo sijoittuu Kaapelitehtaan koillispäätyyn. Vanhan tehdasrakennuksen avoin sisäpiha katetaan. Kyseessä on havainnekuva, joka ei kerro vielä mitään uudisrakennuksen arkkitehtuurista. Kuva: JKMM Arkkitehdit & Talli