Sari Essayah: Turavapaikanhakijoiden soisi jäävän kuntaan, joka on heille osoitettu

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kommentoi kuntien velvollisuutta ottaa turvapaikanhakijoita vastaan Ylen Puoluepäivän tentissä.

kuntavaalit
Puoluepäivä Kristillisdemokraatit
Puoluepäivä Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivoo, että kunnat ottaisivat ahkerammin vastaan pakolaisia. Essayahin mielestä Suomen pitäisi vastaanottaa erityisesti kiintiöpakolaisia, mutta kunnat saisivat ottaa rohkeammin vastaan myös myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

– Totta kai on hyvä, että kunnat voivat ottaa vastaan ja hehän saavat sitten valtiolta avustuksen kolmen vuoden ajalta. Siinä mielessä voisi ajatella, että monella kunnalla, jolla on väestökatoa ja jossa ei synny tarpeeksi lapsia, niin varmasti se olisi kunnan elinvoimaa lisäämässä.

Essayah on kuitenkin huolissaan etenkin pienille kunnille koituvista kuluista.

– Monissa pienissä kunnissa tehdään järjestelyjä ja palkataan esimerkiksi koulunkäyntiavustaja. Ja sitten voi olla, että muutaman vuoden, tai ehkä vuodenkin, oleskelun jälkeen henkilöt muuttavatkin jonnekin suurempaan kaupunkiin.

– Itse toivoisin, että mikäli kyseessä ei ole työpaikan saaminen tai vaikka avioliitto tai vastaava, niin henkilöt kuitenkin olisivat siinä kunnassa, johon heille on alunperin osoitettu oleskelulupa.

Essayah korostaa, että Suomessa jokaisella on oikeus mennä asumaan minne haluaa. Jotain velvotteita asumispaikan suhteen voisi kuitenkin olla.

– Kun kyseessä on kuitenkin henkilö, joka on saanut turvapaikan Suomesta, niin meillä voisi olla joku velvoite. Esimerkiksi sen aikaa kun kuntakorvaukset tulevat kunnalle, niin turvapaikanhakijoilla olisi mahdollisuus olla siinä kunnassa, josta heille on osoitettu paikka.

Perheelle mahdollisuus tehdä valintoja

Aiemmin illalla ­Essayah peräänkuulutti Puoluepäivän tv-puheessaan perheiden aitoa mahdollisuutta tehdä omia valintoja. Päätökset varhaiskasvatukseen osallistumisesta pitää Essayahin mielestä tehdä kotona keittiönpöydän äärellä.

– Jos molemmat vanhemmat ovat kotona, niin en ymmärrä miksi tällaisessa tilanteessa yhteiskunnan pitäisi maksaa siitä, että lapsi tuodaan päivähoitoon.

Säästöt eivät kuitenkaan Essayahin mukaan voi olla ensisijainen tavoite, miksi varhaiskasvatuksen puolella lähdetään miettimään erilaisia asioita. Kotihoidon tuki on hänen mielestään kuitenkin edullisempi ratkaisu.

– Jos on olemassa kotihoidon tuki, ja mahdollisimman monessa kunnassa kuntalisä, niin tämä on yhteiskunnalle edullisempaa.

Essayahin laskujen mukaan kotihoidon tuki on reilu 3000 euroa vuodessa kun taas hoito kunnallisessa päiväkodissa maksaa 10 000–16 000 euroa.

Yle esittelee joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen. Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä. Sarjan päätöspäivänä 30.3. vuorossa ovat pienpuolueet.

Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun) voit etsiä itsellesi sopivaa kuntavaaliehdokasta ja vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) katsella ehdokkaista tehtyjä videoita.