Koe uusi yle.fi

Kristillisdemokraatit hakee vaaliliitoilla voittoa Lapissa

Kevään kuntavaaleissa puolue aikoo kaksinkertaistaa valtuutettujen määränsä kuuteen. Tavoite perustuu onnistuneeseen ehdokasasetteluun ja vaaliliittoihin.

kuntavaalit
Kristillisdemokraatit kuntavaaleissa
Yle Uutisgrafiikka

Kristillisdemokraatit on pieni tekijä Lapin kuntapolitiikassa. Viime kuntavaaleissa puolue sai 1 200 ääntä ja kolme valtuustopaikkaa. Nyt puolue aikoo tuplata valtuutettujensa määrän kuuteen. Tavoite perustuu kahteen tekijään, useisiin vaaliliittoihin ja onnistuneeseen ehdokasasetteluun.

Kristillisillä on 31 ehdokasta, mikä on puolueen paras saavutus Lapissa ainakin miesmuistiin. Viimeksi ehdokkaita oli viisi vähemmän. Ehdokkaita on kymmenessä kunnassa, kun edellisellä kerralla heitä oli kahdeksassa kunnassa.

Vaaliliitto on solmittu kahdeksassa kunnassa, kun viime kuntavaaleissa liittoja oli vain kaksi.

Kasvua erityisesti Meri-Lapista

Puolue aikoo pitää valtuutettujen paikat Kemijärvellä, Enontekiöllä ja Rovaniemellä. Kemijärvellä puolueella on oma yhdeksän ehdokkaan lista, Enontekiöllä ja Rovaniemellä kristilliset ovat vaaliliitossa kokoomuksen kanssa.

Uusia läpimenoja odotetaan erityisesti Meri-Lapissa. Myös Kemissä puolueella on vaaliliitto kokoomuksen kanssa. Torniossa kristillisillä on oma viiden ehdokkaan lista. Kemijärveläinen kristillisdemokraattien puoluevaltuuston jäsen Pirkka Aalto uskoo läpimenoihin molemmissa kaupungeissa.

– Meri-Lapissa on tehty aktiivista ruohonjuuritason työtä. Puoluejohtoa ja kansanedustajia on vieraillut alueella säännöllisesti. Meillä on hyviä ehdokkaita. Kemissä on ehdolla Lapin piirin puheenjohtaja Ossi Karjalainen. Torniossa kaksi kovaa nimeä ovat Erkki Hurtig ja Cyrus Jebraeil, Aalto perustelee.

– Lisäksi uskon, että jostain vaaliliittokunnasta tulee joku yllätys. En hämmästyisi vaikka 10 ehdokasta menisi läpi, Aalto sanoo.

Puolue on vaaliliitossa kokoomuksen kanssa myös Muoniossa, Sodankylässä ja Utsjoella. Kittilässä vaaliliitto on solmittu keskustan ja Keminmaalla perussuomalaisten kanssa.

Lähimmäinen, luonto ja ympäristö

Kristillisdemokraatit on määritellyt itsensä perhepuolueeksi. Viime vuosina puolueessa on nostettu esiin myös ympäristö ja luonto. Näillä teemoilla puolue kampanjoi myös Lapissa.

– Yleensä ajatellaan, että vihreät on se luontopuolue. Vihreiden arvot ovat kuitenkin ihan toista ääripäätä. Pidämme huolta lähimmäisestä, luonnosta ja ympäristöstä, Aalto sanoo.