Putkiremontti pian yhä useamman riesana – valtava määrä rakennuksia tulossa korjausikään

Suurin osa remonteista aloitetaan vasta, kun putket vuotavat jo.

putkiremontti
Mies asentaa viemäri- ja vesijohtoputkia.
Toni Pitkänen / Yle

Jokaisen asukkaan ja taloyhtiön pahin peikko eli putkiremontti tulee lähiaikoina yhtä useamman suomalaisen kärsittäväksi.

Isännöintiliiton jokavuotisen putkiremonttibarometrin mukaan 40 prosenttia kaikista asuinrakennuksista tulee korjausikään kymmenen vuoden sisällä. Rakennukset on tehty 1970- ja 1980-luvuilla.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tutkimuksen mukaan putkiremontin yhteydessä tehdään usein ainakin kylpyhuoneremontti. Myös sähkö- ja antennijärjestelmiä uusitaan tai parannetaan.

Saunatiloihinkin tehdään usein uudistuksia. Putkiremontin yhteydessä tehdään joskus jopa hissejä.

Suomessa tehdään vuosittain 500–700 putkiremonttia. Tosin putkiremontin käsite on varsin laaja; putkiremonttibarometrissä ei huomioida pieniä, yksittäisiä putken osien vaihtoja.

Kuumat markkinat – eivät ylikuumentuneet

Putkiremonttibarometrin mukaan remonttien hintataso ei ole noussut, vaikka sellaista on pelätty. Toisaalta hinnat tuskin kääntyvät laskuunkaan.

– Markkinat ovat kuumat, mutta eivät ylikuumentuneet, Isännöintiliiton tutkimus- ja kehitysasiantuntija Pekka Harjunkoski arvioi.

Vuoto on suurin yksittäinen syy putkiremontin aloittamiseen. Barometrin mukaan yli kaksi kolmasosaa putkiremonteista aloitetaan vasta, kun putkistoa on jo jouduttu paikkaamaan.

Remontin valmistelu kestää keskimäärin vuoden päivät. Asiantuntija Harjunkoski huomauttaa, että tämä pitäisi ottaa huomioon, kun keskustellaan putkiremontin kesto- ja haitta-ajoista.

"Hintojen vertailu älyllistä epärehellisyyttä"

Isännöitsijöillä on varsin hyviä kokemuksia urakoitsijoiden toiminnasta: aikataulut ja hinnat ovat pysyneet yleensä hyvin sovitussa. Putkiremontti maksaa keskimäärin noin 600 euroa neliötä kohden, mutta hinta voi vaihdella vaikkapa 100–1 000 euron neliöhinnan välillä.

– Kustannusten vertailu eri kohteiden välillä on älyllistä epärehellisyyttä. Kohteet ja asukkaiden valinnat vaihtelevat niin paljon, asiantuntija Harjunkoski huomauttaa. Putkiremonteista päättävät osakkaat yhtiökokouksessa.

Isännöintiliiton tutkimukseen vastasi 241 isännöitsijää. Liittoon kuuluu 510 jäsenyritystä.

Tutkimusta varten arvioitiin 145 viime vuonna toteutunutta putkiremonttia, jotka oli tehty eri puolilla Suomea. Kohteet oli rakennettu keskimäärin vuonna 1970.