1. yle.fi
  2. Uutiset

Uimalippujen hintoihin suunnitellaan roimaa alennusta Kotkassa

Keskitasoa korkeammat uimalippujen hinnat halutaan pudottaa kaupunkilaisten ostovoimaa vastaavaksi.

uimahallit
Poika hyppää ulkoaltaaseen
Kotkan Katariinan uimahallin ulkoallasYLE / Raine Martikainen

Kotkan kaupunki aikoo laskea uimahallilippujensa hintoja. Hinnanalennuksella pyritään lisäämään uimahallien käyttöä.

Hinnat putoavat keskimäärin 30 prosenttia. Esimerkiksi aikuisten kertalipun hinta laskisi 5,80 eurosta 4 euroon. Eläkeläisten, opiskelijoiden, koululaisten, varusmiesten ja työttömien kertalipun hinta putoaisi 3,33 eurosta 2 euroon.

Vuosikorttien hinnat muuttuisivat siten, että esimerkiksi erityisryhmien yhden vuoden uintikortin hinta laskisi 70 eurosta 50 euroon. Aikuisten vuoden sarjakortin hinta puolestaan putoaisi 270 eurosta 200 euroon, ja yli 65-vuotiaiden päiväkortin hinta putoaisi 70 eurosta 50 euroon.

Hintojen laskemista perustellaan sillä, että uimalippujen hinnat ovat Kotkassa valtakunnan keskitasoa korkeammat, ja samaan aikaan ostovoima on pienempi. Kotkassa asuu paljon pitkäaikaistyöttömiä, vähävaraisia eläkeläisiä ja pienituloisia lapsiperheitä. Edullisemmilla lippujen hinnoilla Kotka haluaa mahdollistaa vesiliikunnan tulotasosta riippumatta.

Uusia sarjalippuja erityisryhmille, nuorille ja kesäuimareille

Samassa yhteydessä otetaan käyttöön myös kokonaan uusia lipputuotteita. Kokonaan uusia lipputuotteita olisivat eläkeläisille, opiskelijoille, koululaisille, varusmiehille ja työttömille tarkoitetut puolen vuoden ja vuoden sarjakortit. Puolen vuoden lipun hinta olisi 60 euroa ja vuoden 115 euroa. Uusi olisi myös 10-18-vuotiaiden nuorten päiväkortti, jonka hinta olisi 20 euroa kuukaudessa.

Kesäksi myyntiin tulisi kolme kuukautta voimassa oleva kesäkortti, jonka hinta maauimalan ollessa auki olisi 50 euroa.

Maksutuotot ehkä laskisivat, mutta väestön hyvinvointi paranisi

Lippu-uudistuksen arvioidaan alentavan maksutuottoja alkuvaiheessa, mutta lisäävän merkittävästi uimahallien kävijämääriä, minkä puolestaan odotetaan lisäävän maksutuottoja. Kaupungin liikuntapalvelut pitävät tätä tärkempänä väestön hyvinvionnin edistämistä, mikä näkyisi pidemmällä aikavälillä terveydenhuollon kustannusten alenemisena.

Uimahallien katsotaan olevan matalan kynnyksen liikuntapaikkoja, jotka mahdollistavat omatoimisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen. Uimahallit ovat kohtuullisilla hinnoilla myös helposti saavutettavissa. Koska kaupungin tehtävä on asukkaidensa hyvinvoinnin edistäminen, pitää Kotkan kaupungin liikuntapalvelut lippualennusta perusteltuna myös tästä syystä.

Kaupungin liikuntapalvelujen valmistelema esitys lippujen hintojen alentamiseksi käsitellään ensi viikolla liikuntalautakunnassa. Jos sille löytyy kannatusta, asia etenee kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon. Uudet hinnat tulisivat voimaan jo kesäkuun alussa.

Lue seuraavaksi