Katuhiekkojen puhdistuksessa on tänä keväänä tavallista isompi homma

Viime talvena hiekoitussepeliä on käytetty tavanomaista enemmän, joten pois siivoaminenkin on isompi urakka. Työ alkaa, kun yöpakkaset väistyvät.

Teiden hiekoitus
Irtohiekka pölisee kadulla ja ajotiellä.
Tuija Veirto / Yle

Katujen puhdistus hiekoitussepelistä aloitetaan heti yöpakkasten loputtua. Kotkassa kaupunki on varautunut aloittamaan työn maaliskuun lopulla sillä edellytyksellä, että tien pinnat eivät ole enää jäässä.

Kouvolassa kiinteistönhuoltoyhtiöt ovat jo aloittaneet katujen putsausta. Kaupunki on puolestaan ryhtynyt kastelemaan pääväyliä suolaliuoksella pölyämisen estämiseksi. Varsinainen koneellinen puhdistus sepelistä alkaa mahdollisesti ensi viikolla.

Hiekat poistetaan ensin kevyen liikenteen väyliltä ja vilkkaammilta keskusta-alueilta, kuten toreilta, jonka jälkeen työt jatkuvat asuntokaduilla. Vilkkaimmilta ja liikenteellisesti hankalimmilta alueilta hiekat poistetaan yöaikana. Puhdistettavat kohteet kastellaan laimealla suolaliuoksella pölyhaittojen estämiseksi.

Hiekoitussepeliä on kaduilla tavallista enemmän

Kuluneen talven vaihtelevien säiden vuoksi sepeliä on jouduttu käyttämään runsaasti. Tämän vuoksi myös katujen puhdistus tulee kestämään tavallista pidempään. Kotkassa kestoksi arvioidaan 4-6 viikkoa.

Kotkassa hiekanpoistotyö saattaa johtaa keskusta-alueilla tilapäisisiin pysäköintikieltoihin. Kouvolassa siirtokehoituksia ja pysäköintikieltoja ei katujen puhdistustyön vuoksi tarvita, koska pysäköintiä rajoitetaan muutenkin talviaikaan. Se pitää sisällään myös katujen puhdistukseen käytetyn ajan.