Hyppää sisältöön

Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen: Jotkut asuntorahastot ovat pyramidihuijaus

Asuntorahastojen tuottolupauksissa piilee iso riski, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen huomauttaa Kova talous -haastattelussa.

Ilkka Lehtinen

Tilastokeskuksen pitkäaikainen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen kehottaa asuntorahastoon sijoittamista suunnittelevia olemaan tarkkana rahaston tuottolupausten kanssa.

– Tässä on ihan selvä tämmöinen sisäänrakennettu, hyvin suuri riski, Lehtinen sanoo.

Asuntorahastot lupailevat hänen mielestään liian kovia tuottoja, ja Finanssivalvonnan pitäisi puuttua tilanteeseen.

– Ne lupaavat 6–8 prosentin tuottoa, kun asunnon juokseva vuokratuotto on vain 2–3 prosenttia. Loppuosa tuotosta perustuu siihen, että asuntojen arvo nousee. Rahastot joutuvat kierteeseen [tuottolupaustensa kanssa], ja voi sanoa, että se on pyramidihuijaus, Lehtinen täräyttää.

Arvonnousua pitäisi luvata ylimääräisenä hyvänä

Lehtisen mielestä lupausten pitäisi perustua vain juoksevaan tuottoon, koska taetta asuntojen hintojen jatkuvasta noususta ei ole.

Tietyillä kunnilla on pelko, että tulee väärännäköistä porukkaa asumaan.

Ilkka Lehtinen

Asuntorahastojen omistamissa taloyhtiöissä asuvat vuokralaiset eivät Lehtisen mielestä ole kuitenkaan vaarassa, vaikka rahasto joutuisi vaikeuksiin.

– Jos asuntorahasto menee nurin tai ei pysty maksaman luvattuja korkoja, niin eivät ne asunnot mihinkään häviä. Aina löytyy markkinoilta ostajia, jotka ostavat asunnot vaikeuksiin joutuneilta rahastoilta.

Häviäjiä ovat sijoittajat, jotka ovat kuvitelleet saavansa seitsemän prosentin tuoton.

– Korttitalo voi romahtaa, mutta asunnot jäävät ja pysyvät.

Tarvitaan lisää halpaa tonttimaata – kunnilla ja valtiolla on

Lehtinen on seurannut asumisen hintoja noin neljänkymmenen vuoden ajan tilastonikkarin näkökulmasta. Hänen päätyönsä on ollut kuluttajahintaindeksin (siirryt toiseen palveluun) kokoaminen.

Asumisen hinta on noussut kuluttajahintoja reippaammin ennen kaikkea siksi, että vuokrat ovat kallistuneet. Kasvukeskusten vuokrataso on karannut paikoitellen liian korkeaksi esimerkiksi pienipalkkaisille palvelualojen työntekijöille. Eri keinoja on kokeiltu rakennusyhtiöille myönnetyistä pitkäaikaisista lainoista korkotuettuun rakentamiseen, mutta ne eivät ole tepsineet.

Jos vuokrat lähtevät laskuun, yksityinen sektori lopettaa rakentamisen välittömästi.

Ilkka Lehtinen

Lehtisen mielestä tehokkainta olisi lisätä rakentamista ja tonttimaata. On kunnan ja valtion vallassa päättää, tarjotaanko kohtuuhintaisten asuntojen rakentajille halpoja tontteja.

– Eihän yksityinen puoli anna halpoja tontteja. Esimerkiksi Helsingillä on kaksinaisasema; toisaalta tontit ovat sille bisnes, kun se haluaa myydä tontteja kalliilla, mutta samalla sen pitäisi antaa tähän kohtuuhintaiseen tuotantoon halvalla tontteja. Kyse on siitä, kumpaa halutaan.

Mihin äänestäjän kannattaa kiinnittää huomiota, jos hän haluaa vaikuttaa harjoitettuun asuntopolitiikkaan?

– Minä sanoisin ehdokkaalle, että sovitaanko niin, että kun tulet valituksi, niin kunta antaa halpoja tontteja riittävästi. Viime vuosina koko maassa on rakennettu kohtuuhintaisia asuntoja  6 000–8 000 vuodessa. Se pitäisi vähintään tuplata.

Jotkut kunnat eivät halua "väärännäköistä porukkaa" asumaan

Ilkka Lehtisen mukaan yksityinen sektori ei rakenna ikinä riittävästi asuntoja, jotta vuokrat lähtisivät laskuun.

– On helppo sanoa, että lisätään rakentamisen määrää. Jos vuokrat lähtevät laskuun, yksityinen sektori lopettaa rakentamisen välittömästi. Rakentaminen jää julkisen sektorin, kuntien ja yleishyödyllisen toimijoiden varaan.

Toisaalta Lehtisen mielestä esimerkiksi kaikki Helsingin seudunkaan kunnat eivät toimimattomuudestaan päätellen halua kohtuuhintaista rakentamista.

– Tietyillä kunnilla on pelko, että tulee väärännäköistä porukkaa asumaan, jos annetaan halpoja vuokra-asuntoja. Pelätään, että asukasrakenne on tietynlaista.

Lehtinen ei nimeä näitä kuntia, mutta hänen mukaansa ne "ovat kyllä alaa tuntevien tiedossa".

Päivitetty 20.3 klo 13:50 Ilkka Lehtisen haastattelussa esittämät mielipiteet ovat hänen omiaan, eivätkä edusta Tilastokeskuksen virallista kantaa.

Katso tästä MOT-ohjelma keväältä 2016 vuokramarkkinoiden "laillisesta pyramidipelistä".