Virkailija kotiin tai asiakas taksilla konttoriin – pankkiasiointi muuttuu, kun on pakko

Pankkikonttorit ovat vähentyneet sadoilla kymmenessä vuodessa, samalla ihmisten arki on muuttunut. Vaikka sähköiset palvelut kehittyvät, kaikkea ei voi tai osaa hoitaa verkossa.

pankkitoiminta
Riitta Rajaniemi matkaa Tuija Kiiltomäen kuljettamassa taksissa Töysän kirkonkylälta pankkiasioille Tuuriin.
Riitta Rajaniemi matkaa Tuija Kiiltomäen kuljettamassa taksissa Töysän kirkonkylälta pankkiasioille Tuuriin.Pasi Takkunen/Yle

Joka toinen tiistai Oma säästöpankin Tuurin konttorin pihalle kurvaa taksi. Säästöpankki ajattaa Töysän kirkonkylältä noin viiden kilometrin päästä asiakkaitaan pankkiasioille naapurikylään, sillä kirkonkylän pankkikonttori on lopetettu.

– Oli kaikista huonoin ajatus, kun oma konttori meni. Töysän kirkolle kerätään kaikki vanhat ihmiset ja sitten viedään pankki. Auto saattaa jollain olla, mutta ei me enää autolla ajeta, sanoo taksilla pankkiasioille tullut Laura Veikkola.

Veikkola on tyytyväinen siihen, että pankkiin pääsee maksuttomalla taksikyydillä, mutta toivoo, että auto kulkisi joka viikko.

– Yllätysjuttuja tulee. Kesällä pääsee pyörällä, mutta talvella ei ole muuta mahdollisuutta, Veikkola sanoo.

Laura Veikkolan pankkiasioinnit hoituvat Oma Säästöpankin tarjoamalla taksikyydillä kirkonkylältä konttorille.
Laura Veikkolan pankkiasioinnit hoituvat Oma Säästöpankin tarjoamalla taksikyydillä kirkonkylältä konttorille.Pasi Takkunen/Yle

Myös Anja Hauskamaa tuli pankkiasioille taksilla. Hänkin kaipaa entistä lähikonttoriaan.

– Siinä oli niin sievää vaan käydä. Kyyti tulee tarpeeseen, mutta kyllä pitää laittaa kello aamulla soimaan. Ennen ei ole tarvinnut kelloa, Anja sanoo.

Pankkiasioille 24/7?

Verkkopalvelujen lisääntyessä yhä harvempi pankkiasia vaatii henkilökohtaista käyntiä pankkikonttorissa. Eikä konttoreita enää entiseen malliin ole tarjollakaan: Finanssivalvonnan (siirryt toiseen palveluun) tilastojen mukaan niiiden määrä on pudonnut 1627 konttorista (2007) 1039 konttoriin (v. 2015).

– Asiointi siirtyy entistä enemmän sähköisiin palveluihin joko asiakkaan omasta halusta tai, kun tarjonta supistuu. Viime vuosina konttorit ovat vähentyneet noin sadan konttorin vuosivauhtia ja uskoisin, että sama kehitys tulee jatkumaan, sanoo toimistopäällikkö Timo Peltonen Finanssivalvonnasta.

Vuoden 2016 lukuja Finanssivalvonnalla ei vielä ole käytettävissä.

Peltonen arvelee, että tulevaisuudessa pankkipalveluita tullaan tarjoamaan asiakkaille entistä innovatiivisemmin ja perinteistä poikkeavalla tavalla. Sähköisiä keinoja hyväksikäyttäen on pyrittävä löytämään eri asiakasryhmille sopivat asiointimallit.

– Tullaan ehkä siirtymään 24/7 -malliin niin, että palveluita saa lähes joka viikonpäivä ja ympäri vuorokauden. Kun tarjotaan sähköisen kanavan kautta, ne ovat helpommin järjestettävissä.

Konttorit aina "väärässä paikassa"

Pääkaupunkiseudulla toimivan Nooa Säästöpankin palveluihin kuuluu neuvontatapaamisen järjestäminen asiakkaalle sopivassa paikassa (siirryt toiseen palveluun).

Toimitusjohtaja Tommi Rytkösen mukaan perinteisesti pankkikonttorilla käyntiä vaativista, kuten asunnonvaihtoon, perintösuunnitteluun tai säästämiseen liittyvistä neuvottelutilaisuuksista kaksi kymmenestä pidetään asiakkaan työpaikalla ja yksi kymmenestä tämän kotona.

Syy palvelun tarjoamiseen ei löydy konttoriverkostosta vaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tyypillisestä asumisesta; työssä käydään toisella ja asutaan toisella paikkakunnalla.

– Pääkaupunkiseudulla ihmisten arjen dynamiikka on erilainen: ei ole yhtä keskustaa, johon tultaisiin asioimaan. On huomattu, että konttoriverkon kannalta kaikki toimijat ovat aina ”väärässä paikassa”, Rytkönen sanoo.

Konttoriverkon kannalta kaikki toimijat ovat aina ”väärässä paikassa”.

Tommi Rytkönen

Rytkönen kuvailee palvelua käyttäneitä asiakkaita aktiivi-ikäisiksi ja ruuhkavuosia eläviksi. Myös pienyrittäjien luona on käyty.

– Uskon, että fyysisiä kohtaamisen paikkoja tarvitaan ja ne pitää olla helposti saavutettavissa paikoissa, mutta entistä enemmän pankkityö muistuttaa vaikka kiinteistönvälittäjän työtä. Aika näyttää, millaisia ja missä fyysiset kotipesät ja konttorit ovat, Rytkönen sanoo.

Taksilla pääsee pankkiasioille joka toinen tiistai Töysässä.
Taksilla pääsee pankkiasioille joka toinen tiistai Töysässä.Pasi Takkunen/Yle

"Velvollisuus huolehtia koko asiakaskunnasta"

Innovatiivisten ratkaisujen ja kutistuvan pankkikonttoriverkon keskellä yksi riskiryhmä ovat ne, joille sähköisten palveluiden käyttäminen on syystä tai toisesta vaikeaa tai mahdotonta.

Finanssivalvonta on viime kesäkuisessa (siirryt toiseen palveluun) selvityksessään kehottanut kiinnittämään näihin ryhmiin ja heidän mahdollisuuksiinsa sekä taitoihinsa käyttää palveluita erityistä huomiota.

– Heidän neuvontaansa ja uusien palveluiden käyttämisen opettamiseen on uhrattava aikaa. Pidämme erittäin tärkeänä että kaikilla kansalaisilla pitää olla oikeus saada tasapuolisesti palveluja. Pankin velvollisuus on huolehtia koko asiakaskunnasta – ei pelkästään tulevista, vaan myös nykyisistä, sanoo Timo Peltonen.

Yhdessäoloa

Töysän Oma Säästöpankin pihalla valmistaudutaan kotiinlähtöön. Pankkiasiat on hoidettu tältä päivältä. Joku on nostanut käteistä, joku maksanut laskuja, joku hoitanut muita askareita.

– Ihan tyytyväinen olen reissuun, hommat tuli hoidettua, sanoo paluumatkalle valmistautuva Riitta Rajaniemi.

Kotimatkalla kirkolle vaihdetaan vielä kuulumiset. Pankkiasioiden hoitamisen lisäksi taksireissu on yhdessäoloa.