1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustan ihannekunnassa vaivat hoidetaan terveyskioskeilla – vain suomalaiset arvot tervetulleita

Keskustan unelmakunta elää biotaloudesta ja valtionosuuksista. Yle kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta, millainen niiden unelmakunta olisi.

Kuntavaalit 2017
Keskustan ihannekylä
Stina Tuominen / Yle

Valta on kunnissa. Siksi keskustan puoluetoimistolta ei haluta sanoa mitään täsmällistä, miten unelmakunnassa asiat pitäisi järjestää.

Tämä selvisi, kun kävimme vaaliohjelmat läpi ja pyysimme puoluetoimistoja ryhtymään kuntaonnelan yksinvaltiaiksi.

Puoluesihteeri Jouni Ovaska, mitä kouluruokaa kunta tarjoaa?

Paistettuja muikkuja. Sesonkina kesäkurpitsajuustokeittoa.

*Mikä musiikki keskustakunnassa soi? *

Oulussa Suvi Teräsniska, Tampereella Eput ja Popeda ja Kaustisilla kansanmusiikki. Eli oman alueen lahjakkuudet.

Mikä patsas torilla seisoo?

Se, minkä kunnanvaltuusto päättää.

Jos keskustalaiset saisivat päättää, suomalaiset kunnat näyttäisivät - no, juuri siltä kuin useimmat suomalaiset kunnat näyttävät. Leveää raittia, parkkipaikkaa, sinne tänne ripoteltuja taloja ja kauppoja, joita asemakaava ei turhaan ole rajoittanut. Keskusta nimittäin arvostaa joustavaa kaavoitusta ja normien purkamista. Taajaman ulkopuolelle saisi rakentaa miten huvittaa. Yrittäjille olisi aina tontteja tarjolla.

Keskustalaiset arvostavat myös sitä, että autolla pääsee joka paikkaan. Se on tietysti useimmissa kunnissa myös välttämätöntä, sillä harvaan asutuilla seuduilla ja pikkukaupungeissa julkinen liikenne ei voita yksityisautoa.

Kekseliäät keskustalaiset tarjoaisivat helposti lähestyttäviä ja keveitä palveluja – he rakentaisivat katukuvaan pikkuvaivoja varten terveyskioskeja. Unelmakunnan terveyskeskus olisi useimmiten julkinen palvelu.

Perheyrityksiä ja biotaloutta. Näistä keskustakunnassa eletään. Ja jos jotain isompaa kuntaan tilataan, keskustalaiset veivaisivat ehdot sellaisiksi, että valituksi tulee yrittäjä jostain lähikulmilta.

Ilman valtiota ei keskustakunta silti pärjäisi. Valtio rahoittaisi edelleen kuntia valtionosuuksilla. Eli sielläkin, missä kunta ei omin avuin pärjää, olisi hyvät palvelut.

Sillä rahaa keskustakunnassa kuluu – puolueen päätavoite on pitää huolta kaikista kuntalaisista, joka puolella Suomea ja lompakonpaksuutta katsomatta.

Keskustakuntaan olisivat tervetulleita muutkin kuin kantasuomalaiset, mutta ei aivan ehdoitta, selviää kuntavaaliohjelmasta: “Suomeen jäävien on hyväksyttävä yhteiskuntamme ja ylipäätään suomalaisen elämänmuodon keskeiset arvot.” Suomalaisten arvot - mitä ne sitten ovat, niitä keskusta ei arvaile.

Arvot eivät ole samat kaikilla keskustalaisillakaan. Menestyvä yrittäjä näkee maailman toisin kuin kannattavuuden kanssa taisteleva maanviljelijä tai pienituloinen eläkeläinen. Ylen vaalikoneessa keskusta jakautuu kahtia kysyttäessä, onko kaikilla suomalaisilla samat mahdollisuudet onneen ja rikkauteen.

Lähteet: Keskustan kuntavaaliohjelma, puoluesihteeri Jouni Ovaska, Ylen vaalikone

Lue seuraavaksi