Hyppää sisältöön

"Tarina nappaa mukaansa" – Sarjakuva-Finlandia Janne Kukkosen Voro-fantasialle

A.W. Yrjänä nosti esikoisalbumin voittajaksi: Voro - kolmen kuninkaan aarre on täyteläisesti klassinen satu, veijaritarina ja kasvukertomus.

Kuva: Like Kustannus

Turkulaisen animaattorin Janne Kukkosen esikoisalbumi Voro - kolmen kuninkaan aarre on saanut tämänvuotisen Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon. Palkinto jaettiin Tampere Kuplii –sarjakuvafestivaalilla perjantaina aamupäivällä.

Voittajan valinneen muusikko A.W. Yrjänän mukaan Voro-fantasia on hallittu ja valloittava esikoisteos. Sarjakuva-albumi on Yrjänän mielestä jouhevana kulkeva kuvan, sanan ja tarinan liitto, jonka elementit palvelevat toisiaan tasapainoisesti.

– Se on täyteläisesti klassinen satu, veijaritarina ja kasvukertomus. Tarina nappaa mukaansa, henkilökuvaus on eloisaa ja koko tarkkaan mietitty mielikuvitusmaailma elää ja hengittää uskottavana.

Voro - kolmen kuninkaan aarre -albumissa mestarivarkaan urasta haaveileva Lilja saa tilaisuuden todistaa taitonsa varkaiden killalle. Hän ottaa vastaan uhkarohkean tehtävän. Epäonnekseen Lilja herättää vuosisatoja uinuneet, unohdetut jumalat. Pian hän on sotkeutunut keskelle muinaista valtataistelua, ja lopulta koko maailman kohtalo lepää varjoissa lymyävän voron harteilla.

Kuva: Like Kustannus

Sarjakuva-Finlandia

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Vuonna 2017 ehdolla oli 65 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia (siirryt toiseen palveluun) päätuomarin puntaroitaviksi.

Kotimaiselle sarjakuva-albumille myönnettävä tunnustuspalkinto jaettiin nyt kymmenettä kertaa Tampereen yliopistolla Tampere Kuplii Goes Academic -sarjakuvaseminaarin yhteydessä.