Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puolueanalyysi:

RKP

RKP on kuntavaaleissa kuin Daavid, joka yrittää estää Goljatin aikeet. RKP haluaa, että hallitus muuttaisi suunnitelmiaan, jotka mullistaisivat kuntien roolin ja sote-palvelut.

Julkaistu 23.3.2017

Viisi pointtia RKP:stä

Lähtökohdat

RKP on Suomen politiikan pikku jättiläinen.

Puolueen valtakunnallinen kannatus on pieni, noin viisi prosenttia. RKP:llä on toimintaa ja kunnanvaltuutettuja vain pienessä osassa maata, lähinnä rannikkoseuduilla.

Puolue on suhteellisen suuri vaikutusvallaltaan. Suomella on ollut 74 hallitusta. Niistä 49:ssä RKP:llä on ollut edustus. RKP on suuri myös alueilla, joissa ruotsinkieliset ovat enemmistönä.

RKP:n valtuustoryhmä on suurin 23 kunnassa. Puolue on vahva esimerkiksi Vaasan vaalipiirissä, jossa RKP:n ryhmä on suurin 12 kunnassa.

RKP koettaa kasvattaa reviiriään. Puolueella on ehdokkaita 52 kunnassa. Edellisissä kuntavaaleissa tuollaisia kuntia oli vain 49.

RKP kokee, että ruotsinkielisen vähemmistön oikeudet ovat nyt monin tavoin uhattuina.

Tavoitteet

RKP:n tavoitteet eivät rajoitu kuntavaaleissa paikallisiin kysymyksiin. Puolue pyrkii nyt vaikuttamaan vahvasti myös valtakunnanpolitiikassa tekeillä oleviin ratkaisuihin.

RKP ei hyväksy hallituksen suunnitelmia uudesta maakuntahallinnosta eikä sille kaavailtua mahtiasemaa. Puolue ei myöskään allekirjoita hallituksen sote-uudistusta.

Sosiaalihuoltoa ei RKP:n mielestä pitäisi siirtää maakuntien hoitoon. Vanhustyö, vammaispalvelut, lastensuojelu ja päihdehuolto tulisi jättää kuntien hoitoon, puolue katsoo.

Käräjäoikeuksien palvelut supistuvat monilla ruotsinkielisillä paikkakunnilla. Myös Vaasan keskussairaalan päivystyspalvelut heikkenevät. Näihin hallituksen suunnitelmiin RKP luo muutospainetta kuntavaalien avulla.

Väriläiskä

RKP:n listoilta löytyy pari kiinnostavaa väriläiskää. Molemmat heistä ovat virkeitä senioreita.

81-vuotiaasta kirkkonummelaisesta leskirouvasta, Linnea Mynttisestä tuli valtakunnallinen julkkis runsas vuosi sitten, kun Yle kertoi hänen palkanneen miespuolisen turvapaikanhakijan avukseen vastaanottokeskuksesta.

Irakilainen Ali auttoi pyörätuolissa istuvaa leskirouvaa muun muassa asiointireissuilla kaupungilla.

Linnea Mynttinen edustaa hyvin liberaaleja ja suvaitsevaisia arvoja, joita RKP kannattaa muun muassa maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä.

Liberaalien arvojen puolesta puhuu myös RKP:n helsinkiläinen väriläiskä, senioriehdokas Jörn Donner.

Seuraa tätä

Vaasan vaalipiirissä tunteet saattavat lämmetä kuntavaaleissa.

Ruotsinkielisen väestön silmissä Vaasan keskussairaalan päivystyspalveluiden supistamishanke on esimerkki kielivähemmistön perustuslaillisten oikeuksien polkemisesta.

Vaikka terveydenhoito siirtyy kunnilta maakuntien hoitoon, RKP:lle ruotsinkielisen väestön terveyspalveluiden puolustaminen on tärkeä vaaliteema.

RKP koettaa vahvistaa asemiaan suurissa kaupungeissa. Helsingissä puolue yrittää vallata takaisin kuudennen valtuustopaikan, Turussa neljännen.

Kemiönsaaressa RKP:n entinen puoluejohtaja Jan-Erik Enestam koettaa tehdä comebackin politiikkaan.

Iskulause

RKP:n vaalikampanjan iskulause on ”Lähellä Sinua”. Slogan on vanha. Se oli käytössä jo eduskuntavaaleissa. Pihdanneeko puolue rahojaan tähdellisempään, kun se tyytyy vanhaan fraasiin?

Iskulausefraasin voi katsoa viittaavan myös siihen, että puolue haluaa yhteiskunnan palveluiden säilyvän kansalaisten lähellä.

Slogan pistää miettimään, onko RKP kaikkien suomalaisten lähellä. Melko harva suomenkielinen kokee puolueen läheiseksi. Vähemmistöryhmissä asia voi olla toisin. Esimerkiksi Utsjoella RKP:llä on saamelaisia kunnanvaltuutettuina.