Rehula: Sote-aikatauluista ei tingitä

Sote-uudistuksen valmistelua ohjaavaa ministeriryhmää vetävä perhe- ja palveluministeri Juha Rehula sanoo aikataulusta kiinni pitämisen olevan hallituksen ykkösasia.

politiikka
Juha Rehula
Antti Kolppo / Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen vaati tänään valinnanvapauden irrottamista muusta sote-lainsäädännöstä liian tiukan aikataulun takia.

– Pääministerin kannattaisi viheltää peli poikki, irrottaa valinnanvapausasia tästä kokonaisuudesta ja valmistella se rauhassa niin, että siitä tulee toimiva ja kunnollinen, Haatainen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo hallituksen pitävän kiinni sote-uudistuksen aikatauluista, vaikka opposition lisäksi muun muassa virkamiesvalmistelijat ovat vaatineet (siirryt toiseen palveluun) palveluiden valinnanvapauden valmistelulle lisäaikaa.

– Hallitus on sopinut, että järjestämisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy maakunnille 1.1.2019, ja samanaikaisesti tulee lainsäädäntö valinnanvapaudesta voimaan. Se on meidän tähtäin eikä se ole tästä mihinkään muuttunut, sanoo Rehula.

Rehulan mukaan hallituksen ykkösasia on pitää aikatauluista kiinni ja tehdä niin huolellista valmistelutyötä kuin mahdollista.

Rehula ei ota kantaa keskusteluun siitä, että valinnanvapaus voitaisiin mahdollisesti ottaa käyttöön porrastettuna.

Rehulan mukaan pöydällä on vielä monta sote-uudistuksen kokonaisuuteen liittyvää kysymystä. Mahdolliset muutokset valinnanvapauslainsäädäntöön ratkaistaan sen jälkeen, kun hallituksen lakiluonnosten lausuntokierros päättyy puolentoista viikon kuluttua, sanoo Rehula.

Hallituksen tavoitteena on antaa lakiesitys valinnanvapaudesta eduskunnalle 27. huhtikuuta.

_* Päivitetty klo 19:00, lisätty Haataisen kommentti. _