Kiekkojoukkueiden menestysresepti: tilastoja ja videoita analysoidaan lähes reaaliajassa erätauolla

Jääkiekon SM-liigassa ei tyydytä vain tsemppaamaan pelaajia erätauolla.

jääkiekko
HIFK:n Saku Salmela ja Pelicansin Vili Sopanen luistelivat kilpaa HIFK-Pelicans-pelissä 2. maaliskuuta.
HIFK:n Saku Salmela ja Pelicansin Vili Sopanen luistelivat kilpaa HIFK-Pelicans-pelissä 2. maaliskuuta.Tuomo Björksten/Yle

Jääkiekkojoukkueiden pukukopit ovat pyhää aluetta. Sinne ei yleensä ole ulkopuolisilla asiaa. Mitä erätauoilla tapahtuu?

Sen sijaan, että pelaajat ja valmentajat vain tsemppaisivat toinen toisiaan, SM-liigajoukkueet ovat ottaneet käyttöön lähes reaaliaikaiset otteluvideot.

Kun erä on käynnissä, Lahden Pelicansin videovalmentaja Simo Vehviläinen poimii tietokoneohjelmalla joukkueen kannalta tärkeimmät kohdat pelistä. Raaka-aineena Vehviläisellä on peleissä ja televisiossa muutenkin näkyvä lähetys.

Videoklipit Vehviläinen kiikuttaa tietokoneellaan Pelicansin päävalmentajalle Petri Matikaiselle.

Vehviläinen tekee myös pikkutarkkoja tilastoja esimerkiksi siitä, kuka voitti aloituksen ketäkin vastaan ja kuka hävisi.

Erätauolla tätä materiaalia analysoidaan. Näin joukkue voi tehdä nopeasti valinnan, muutetaanko aloituksiin liittyvää taktiikkaa.

Tapparan joukkueenjohtaja Petri Tuononen sanoo, että jääkiekko SM-liigassa on hyvin taktista. Tuskin on yhtään joukkuetta, joka ei tilastoisi esimerkiksi sitä, miten kukin pelaaja on sijoittunut kentällä maalitilanteissa.

– Virhettömästi ei voi kukaan pelata, mutta jos joku tietty virhe toistuu säännönmukaisesti, sen näkee helposti videolta, Tuononen sanoo.

Tuonosen mukaan Tapparassa on tyypillistä, että samalla, kun pelaajat valmistautuvat seuraavaan erään, valmennustiimi analysoi tarkasti kuluvan pelin tapahtumia. Jotkut asiat näkyvät vaihtoaitiosta paljon huonommin kuin videokuvasta.

Pelicansin Vehviläinen sanoo, että jotkut valmentajat ovat halunneet vuosien varrella tehdä kustakin pelaajasta hyvin tarkkoja Excel-taulukoita. Pelkät yleiset tilastot eivät vielä kerro tarkasti, millaisia järjestelmällisiä virheitä tai onnistumisia kukin pelaaja saa kentällä aikaan. Näitä tietoja on sitten käyty pelaajien kanssa yksitellen läpi, vähän kehityskeskusteluhengessä.

– Pelaajille ei voi liikaa vyöryttää tilastoja. Sekin on kantapään kautta opittu, Vehviläinen sanoo.

– Jokaisella erätauolla kuitenkin käydään tavalla tai toisella tilastoja läpi.