1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muoti

Röyhelöt ja kukkakuosit tämän kevään muotia – porilaiset pitävät kiinni omasta tyylistään

Kierros kaupungilla paljastaa, että Porista löytyy tyylikkäitä pukeutujia, mutta muodin sijaan useimpia ohjaa persoonallisuus ja mukavuudenhalu.

muoti
nainen esittelee vaatteitaan kadulla
Mari Kahile / Yle

Pikainen silmäys porilaiseen katukuvaan antaa sellaisen käsityksen, että lähes kaikki pukeutuvat mustaan. Katukuvassa näkyy toppatakkeja ja tuulipukuja, perinteisen tylsää. Mutta kun katsoo tarkemmin, löytyy joukosta piristäviä väripilkkuja. Osa ihmisistä on jaksanut panostaa pukeutumiseensa. Me jututimme heistä muutamia.

Myös pukeutumisen asiantuntijat pitävät porilaisia varsin trendikkäinä, jos hieman avartaa ajatusmaailmaansa. Sokoksen naistenpukeutumisen myynti- ja palveluvastaava Katri Dahlroos-Terho iloitsee siitä, että kaikki eivät kulje valtavirran mukana.

Porissa on yllättävän uskaliasta pukeutumista.

Katri Dahlroos-Terho

– Se on todella hienoa. Kun menee esimerkiksi Tukholmaan, näyttävät kaikki siellä toistensa klooneilta. Porissa on yllättävän uskaliasta pukeutumista ja ihmiset ovat aina silloin trendikkäitä, kun he käyttävät oman tyylisiä vaatteita.

Jos porilaiset pukeutuisivat tämän kevään muodin mukaan, pitäisi päälle pistää Dahlroos-Terhon mukaan punaista, kukkakuoseja ja röyhelöitä niin hihansuihin kuin housunlahkeisiinkin.

Kukkakuosien nimeen vannoo myös raumalaisen vaatekauppa Candidan yrittäjä Linda Laine. Ylipäätään printit ovat pinnalla, joten eläinkuosejakin näkynee tänä keväänä katukuvassa.

– Väreistä nostaisin esiin sinisen. Se on vähän kuin uusi musta. Farkkuvaatteita on nyt paljon.

Tältä näyttää porilaisten tyyli

Farkkuja näkyy Porin katukuvassa paljon. Muuten Katri Dahlroos-Terhon analyysi näyttää osuvan oikeaan – ihmiset tykkäävät pukeutua omalla tyylillään. Kuusi ohikulkijaa lupautui malliksemme. Katso, miltä heidän tyylinsä näyttää.

Kirsti Leinonen
Mari Kahila / Yle

70-vuotias Kirsti Leinonen ottaa kaapista päälleen, mikä kulloinkin miellyttää. Torstaina hän oli valinnut kirjastoreissulle parikymmentä vuotta vanhan takin, kymmenen vuotta vanhan lakin ja plankkaamattomat kengät. Muoti ei häntä kiinnosta.

– Kun olin nuori, oli aika tärkeää, mitä päälleni laitoin. Muoti on kuitenkin aika orjallista. En piittaa siitä ollenkaan. Se on lähinnä ihmisten hyppyyttämistä.

Muodin mukana kulkeville Leinosella on lohdullinen viesti.

– Muoti vaihtuu ja tulee takaisin uudestaan ja uudestaan. Kannattaa viedä vaatteet kellariin odottamaan. Sieltä se uusin muoti löytyy taas joskus.

Juha Rouhiainen
Mari Kahila / Yle

18-vuotias Juha Rouhiainen on pukeutunut Adidaksen huppariin, mustiin revittyihin farkkuihin, Niken kenkiin, farkkutakkiin ja New York Yankeesin lippikseen. Hän on halunnut olla asunsa kanssa ajan hermolla.

– Valitsen vaatteeni sen mukaan, mitä katukuvassa milloinkin näkyy. Seuraan bloggaajia ja erityisesti Janne Naakkaa Youtubesta. Amerikasta tulee myös paljon vaikutteita.

Erityisesti nuoret ymmärtävät Porissa Rouhiaisen mukaan muodin päälle. Hän on itse muuttanut Porista jo vuosia sitten Säkylään, mutta on synnyinkaupungissaan työharjoittelussa, joten hänetkin voitaneen porilaiseksi lukea.

Titta Küttner
Mari Kahila / Yle

44-vuotias Titta Kûttnerkin on valinnut asunsa tarkkaan. Hän kantaa useita merkkivaatteita, kuten Michael Korsin lenkkareita, Furlan laukkua ja Balmuirin huivia. Muotitietoiseksi tunnustautuva Kûttner kelpuuttaa silti päällensä merkittömiäkin vaatteita, kunhan ne näyttävät hyvältä ja tuntuvat mukavilta.

– Nämä farkut ovat ihan halpikset jostain nuorten liikkeestä, jonka nimeä en edes muista. Ihmettelinkin, että löysin Porista jotain mukavaa halvalla. Yleensä tilaan vaatteeni netistä.

Tyyliään Kûttner kuvailee klassisen rennoksi, mutta mukana pitää aina olla jotain rokkia.

Joona Vienanlinna
Mari Kahila / Yle

19-vuotias Joona Vienanlinna on valinnut päälleen perusfarkut, nilkkurit, sinisen untuvatakin ja olkalaukun. Hän on ostanut vaatteistaan vain farkut merkin perusteella, koska tietää niiden istuvan hänelle hyvin. Tyyliään hän kuvailee rennoksi.

– En varsinaisesti seuraa muotia. Ostan vain sellaisia vaatteita, jotka näyttävät mielestäni hyvältä päällä. Omaan silmääni suurin osa porilaisistakin pukeutuu hyvin ja omalla tavallaan.

Katja Koivunen
Mari Kahila / Yle

19-vuotiaalla Katja Koivusella on yllään kettinkihousut, nahkatakki, huppari ja pipo. Hän kuvailee tyyliään persoonalliseksi ja pukeutuu fiiliksen mukaan.

– Tyylini on joskus poikamainen, joskus tyttömäinen, joskus emo, riippuu päivästä. Emo-tyylissä käytetään kettinkihousuja, hiukset ovat vähän edessä, housut ovat revityt ja lävistykset näkyvät. Tämä tyyli on jo aika lailla Porista kadonnut.

Koivunen myöntää, että hänen tyylitajuunsa sopivia löytyy enemmän muun muassa Tampereelta ja Helsingistä.

Seppo Laakkonen
Mari Kahila / Yle

69-vuotias Seppo Laakkonen pistäisi vuodesta toiseen samat vaatteet päälle, ellei vaimo käyttäisi häntä säännöllisesti ostoksilla. Hän myöntää, että nämäkin farkut, neulepusero ja huivi tuntuvat sen verran mukavilta päällä, että hän voisi käyttää niitä ilman vaimonkin ohjeistusta. Hän tosin käyttäisi niitä vielä seuraavat kymmenen vuotta.

– Vaimo pitää huolen siitä, että vaatevarasto uusiutuu. Muuten jalassa olisivat varmaan vieläkin vuoden 1982-farkut. Onneksi meillä on aika sama maku, vaikka itse pidänkin enemmän käytännöllisyydestä kuin trendikkyydestä.

Porilaiset miehet pukeutuvat Laakkosen mukaan yleisesti niin kuin vanhaan työläiskaupunkiin sopii.

Lue seuraavaksi