Bangkok, San Francisco ja nyt Joensuu: "Maahanmuuttajan varauduttava kolminkertaiseen puserrukseen"

Joensuulainen Amy Järvisalo suunnittelee nyt nettisivuja, mutta takana on myös työskentelyä kahvilayrittäjänä ja lastentarhanopettajana.

suomalaisuus
Amy Järvisalo.
Amy Järvisalo kehuu löytäneensä mielenrauhan Joensuusta.Janne Ahjopalo / Yle

Thaimaassa syntynyt Amy Järvisalo, 38, on kulkenut synnyinmaastaan Yhdysvaltoihin ja sieltä Suomeen rakkauden myötä. Nyt hän istuu kahvilassa Pohjois-Karjalassa Joensuussa maaliskuun auringon värjäämässä katunäkymässä.

Ahkerasti opiskellut nainen työskenteli Bangkokissa lastentarhanopettajana ja Richmondiin hän perusti kahvilan – nyt Joensuussa hän tekee nettisivuja visuaalisena suunnittelijana ict-yrityksessä.

Aluksi pidin mieheni suoruutta epäkohteliaana.

Amy Järvisalo

– Sydämeni on San Franciscossa, jonne muutin äitini kanssa. Opiskelin siellä muun muassa graafista suunnittelua. Työskentelin silloin Starbucksissa ja tätini kahvilassa, kunnes perustin oman kahvilan Richmondiin, kertoo Järvisalo englanniksi.

Amy Järvisalon käsialaa visuaalisena suunnittelijana ovat muun muassa suuren suomalaisen viraston ja kansainvälisen pörssiyhtiön sivut. Avainasemassa ovat sujuva käytettävyys ja raikas ilme.

Rohkeutta tavata suomalaisia

Järvisalo korostaa olevansa suomalainen eikä maahanmuuttaja. Hän kuitenkin antaa mielellään vinkkinsä maahanmuuttajille, jotta kotoutuminen olisi mahdollisimman mutkatonta.

– Sinun on varauduttava kolminkertaiseen puserrukseen eli tehtävä paljon töitä. Varmista, että todella haluat jäädä Suomeen. Tee sitä mitä rakastat ja tähtää asettamaasi maaliin, sanoo Järvisalo.

Hän kehottaa opiskelemaan, harjoittelemaan suomea ja tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä.

– Muista tavata rohkeasti suomalaisia, äläkä liiku vain omissa piireissäsi kaltaistesi parissa. Pidä kuitenkin omasta kulttuuristasi kiinni. Itse olen poiminut positiiviset asiat elämääni Thaimaan, Yhdysvaltojen ja Suomen parhaista puolista.

Amy Järvisalo.
Ict-ala tuntuu omalta.Janne Ahjopalo / Yle

Bussipysäkillä kaukana toisistaan

Visuaalisen suunnittelijan ilmeeseen tulvahtaa lämpö, kun hän muistelee Bangkokin ja San Franciscon ihmisten olemusta.

– Heissä oli keskenään jotain hyvin samanlaista: ystävällisyyttä, avoimuutta, hymyä ja puheliaisuutta. Suomalaiset eivät niin hymyile ja kaipaavat paljon henkilökohtaista tilaa esimerkiksi bussipysäkillä seisoessaan, miettii Järvisalo.

Amy Järvisalo kohtasi sairaanhoitajamiehensä San Franciscossa ja nyt he asuvat Joensuussa: iloa tuo kolmivuotias Akseli.

– Aluksi pidin mieheni suoruutta epäkohteliaana. Sitten opin, että suomalaiset ovat rehellisiä eivätkä feikkaa. Se on oikeastaan hieno piiirre.

Amy Järvisalo.
Lyhyet välimatkat Joensuun keskustassa ilahduttavat, vaikka Helsinkiin on yli 400 kilometriä.Janne Ahjopalo / Yle

Joensuu saa kaupunkina kehuja. Järvisalo kertoo löytäneensä Joensuusta mielenrauhan. Taskukokoinen kaupunkikeskusta on hänen mielestään täydellinen lapsiperheelle.

– Turvallisuus, äitien ja lasten hyvinvointi ja paras koulutus maailmassa ovat minulle tärkeitä. Ainoa ongelma on, että Joensuu on kaukana Helsingistä ja matkustaminen käy varsin kalliiksi, sanoo Amy Järvisalo katsoen kahvilan ikkunasta ulos.