Finavia vinkkaa lentomatkustajia huomisesta työnseisauksesta: Matkalle mukaan malttia ja omat eväät

Perjantain lentoalan lakoilla on merkittävät vaikutukset Suomen ilmaliikenteelle.

lentoliikenne
Helsinki-vantaan lentoasema.
Peter Endig / AOP

Ilmailualan unioni IAU aloittaa huomenna perjantaina iltapäiväkolmelta neljä tuntia kestävän työnseisauksen. Työnseisauksen vaikutukset Suomen lentoliikenteeseen ovat merkittävät, sillä vuorojen peruutukset koskevat noin 6 500 matkustajaa.

Finnair kertoi keskiviikkona peruvansa lähes sata perjantain lentoa.

Finavian viestintäjohtajan Mikko Saariahon mukaan matkustajien on työnseisauksessa syytä varautua viiveisiin ja tulla lentokentälle hyvissä ajoin.

– Kannattaa ottaa matkalle mukaan malttia ja seurata oman lentoyhtiön tiedottamista tarkasti. On myös syytä varata vähän enemmän aikaa matkalle, Saariaho vinkkaa.

– Ja jos oma lento on lähdössä, niin on syytä varautua siihen, että koneen tarjoilussa saattaa olla poikkeamia, jonka vuoksi kannattaa ottaa omia eväitä mukaan.

Työnseisauksella on Saariahon mukaan vaikutuksia myös muihin Suomen lentokenttiin.

– Tietysti muualla kuin Helsinki-Vantaalla lentoliikenteen volyymit ovat sen verran pienempiä, että vaikutuksetkin ovat vähäisempiä. Mutta se on selvää, että jos näistä vajaasta sadasta perutusta lennosta on iso osa kotimaan lentoja, niin tietysti ne vaikuttavat myös maakuntakentillä.

Turvatarkastus voi hidastua

Lentoalan työnseisaus vaikuttaa matkustajiin muillakin tavoin. Esimerkiksi turvatarkastukset voivat toimia normaalia hitaammin.

– Joskin peruttujen lentojen määrä on niin iso, että väkeä on vähemmän liikkeellä. Eli uskoisin, että turvatarkastusten osalta huomenna pärjätään kohtuullisen hyvin, Saariaho sanoo.

– Sitten varmasti matkatavaroiden käsittelyssä ja lentoyhtiöiden lähtöselvityksissä tulee olemaan viipeitä.

Airpro Oy:tä koskevan työnseisauksen lisäksi perjantaina järjestetään tukilakkoja, jotka vaikuttavat asiakas- ja ramppipalveluihin, turvatarkastuksiin, ateriapalveluihin ja rahtitoimintoihin.

Ilmailualan unioni IAU hylkäsi keskiviikkona valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. IAU piti esitystä liiaksi työnantajan näkemystä myötäilevänä. Airpro Oy ja sitä edustava Palta olisivat hyväksyneet ehdotuksen.

Valtakunnansovittelija Minna Helle myöntää, että käsillä on poikkeuksellisen vaikea periaatekiista.