1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä aikoo julistaa Jehovan todistajat äärijärjestöksi

Venäjällä on 175 000 Jehovan todistajaa. Ylen tietojen mukaan Venäjän Jehovan todistajien hallintokeskus saatetaan siirtää Suomeen.

Jehovan todistajat
Venäjän Jehovan todistajat esittelivät videota siitä, kuinka turvallisuusviranomaiset ovat liikkeen mukaan lavastaneet heidät syyllisiksi ääriliikehdintään.
Venäjän Jehovan todistajat esittelivät videota siitä, kuinka turvallisuusviranomaiset ovat liikkeen mukaan lavastaneet heidät syyllisiksi ääriliikehdintään. Kuvakaappaus jw-russia.org:in sivulta.

Venäjän oikeusministeriö on nostanut Jehovan todistajia vastaan kanteen maan korkeimmassa oikeudessa. Kanteen päämääränä on julistaa Jehovan todistajien maassa sijaitseva hallintokeskus äärijärjestöksi, mikä kirkon mukaan johtaisi sen toiminnan loppumiseen Venäjällä.

Venäjän Jehovan todistajien mukaan päätöksellä olisi katastrofaalisia seurauksia uskonnonvapaudelle maassa.

Jehovan todistajat ovat joutuneet viime vuosina toistuvien hyökkäyksien kohteeksi Venäjällä. Sitä on esimerkiksi kielletty jakamasta kirjallisuutta, jota viranomaiset pitävät ääriliikehdintään yllyttävänä.

Jehovan todistajien Suomen tiedottaja Veikko Leinonen on aiemmin sanonut, että kirkkoa kohtaan kohdistetun vainon motiivina on Venäjän valtion ja maan ortodoksisen kirkon läheinen suhde. Leinonen on aiemmin myös arvioinut Yleisradiolle, että Jehovan todistajien Venäjän hallintokeskus saatetaan siirtää Suomeen.

Lue seuraavaksi