Venäjällä ei enää odoteta elintarvikepakotteiden pikaista purkamista – ”Eniten kaipaan juustoja”

Trumpin valinta presidentiksi nosti Venäjällä toiveen talouspakotteiden nopeasta kumoamisesta. Venäjä yrittää toisaalta länsimaisten elintarviketuontikieltojen avulla tukea omaa ruokatuotantoaan.

Venäjän pakotteet
myyjä kassalla työssään
Venäjä on pystynyt lisäämään omavaraisuuttaan hyvin esimerkiksi perunassa, monissa vihanneksissa, sokerijuurikkaassa, siipikarjassa ja sianlihassa.Erkka Mikkonen / Yle

MoskovaMoskovalaisessa Ašan hypermarketissa Venäjän lännelle asettamat elintarvikepakotteet jakavat mielipiteitä.

– Syön vain venäläistä ruokaa, eivätkä ranskalaiset juustot kiinnosta. Jotkut tovereistamme ehtivät jo unohtaa oman ruokamme, mutta nyt tuotantoa taas kehitetään, eläkkeellä oleva Galina Vladimirovna sanoo.

Nuorempaa sukupolvea edustava perheenäiti kertoo pakotteiden nostaneen elintarvikkeiden hintoja ja romauttaneen niiden laadun.

– Mieheni toi Suomesta meille kolme kassillista ruokaa. Eniten kaipaan juustoja, sanoo itsensä Ženjaksi esittelevä nainen.

nainen ostoskärryjen kanssa marketissa
Moskovalainen Ženja on jopa harkinnut Venäjältä pois muuttamista, koska on kyllästynyt laadukkaitten elintarvikkeiden puutteeseen.Erkka Mikkonen / Yle

Kumpikaan ei kuitenkaan odota elintarvikepakotteiden ripeää purkamista.

Venäläiset ovat tottuneet pysyviin pakotteisiin

Venäläisten tottumisesta kaksi ja puoli vuotta sitten asetettuihin elintarvikepakotteisiin kertoo myös riippumattomana pidetyn Levada-tutkimuskeskuksen alkuvuonna tekemä kysely (siirryt toiseen palveluun).

Vastaajista 62 prosenttia on varautunut siihen, että Venäjän tulee elämään pakoteaikaa vielä kauan. Vain 26 prosentin mielestä Venäjän tulisi pyrkiä eroon pakotteista. Kahden vuoden takaisesta pakotteista eroon haluavien osuus on pienentynyt neljällä prosenttiyksiköllä.

Tavallisten venäläisten arkeen pakotteista ovat eniten vaikuttaneet juuri Venäjän vastapakotteet, jotka kieltävät monien länsimaisten elintarvikkeiden tuonnin Venäjälle. Syksyllä 2014 voimaan tulleet kiellot koskevat muun muassa lihan, kalan, vihannesten, hedelmien ja maitotuotteiden maahantuontia.

Venäjän vastasi pakotteillaan lännen sille asettamiin sanktioihin. EU, Yhdysvallat ja useat muut länsimaat asettivat Venäjälle Ukrainan vakauden horjuttamisesta esimerkiksi rahoitusalaa ja öljyntuotantoa koskevia pakotteita.

Venäjän johto ei lupaa pakotteiden purkamista

Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi herätti Venäjällä toiveen pakotteiden pikaisesta purkamisesta. Tämän jälkeen moni Venäjän johdosta on kuitenkin toppuutellut turhaa toiveikkuutta.

kaksi naista valikoi juustoja
Länsimaisiin elintarvikkeisiin kohdistuvat pakotteet näkyvät etenkin juustotiskillä. Erkka Mikkonen / Yle

Esimerkiksi maaliskuun alussa pidetyssä hallituksen istunnossa pääministeri Dmitri Medvedev kehotti olla odottamatta pakotteista luopumista.

– Ei tarvitse pelätä, sillä kukaan ei ole peruuttamassa pakotteita. Tämä luo hyvät olosuhteet maatalouden kehittämiseen, Medvedev lausui sanomalehti Rossijskaja Gazetan mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Venäjällä on vastapakotteiden asettamisesta alkaen korostettu, että tuontikielloissa on ennen kaikkea kyse omavaraisuuden kasvattamisesta.

Pakotteilla elvytetään omaa tuotantoa

Virallisten tilastojen mukaan Venäjän on onnistunut maataloustuotannon kehittämisessä. Se on yksi Venäjän harvoista tuotantoaloista, jossa on näkynyt kasvua kahden edellisen vuoden aikana.

Vuonna 2015 kasvua maataloudessa oli kolme ja viime vuonna lähes viisi prosenttia. Venäjän maatalousministeriö odottaa kasvun jatkavan tänä vuonna likipitäen samalla tasolla.

Venäjä on pystynyt valtion voimakkaalla tuella korvaamaan hyvin tuontia monissa perusruokatarvikkeissa. Esimerkiksi perunassa, monissa vihanneksissa, sokerijuurikkaassa, siipikarjassa ja sianlihassa on päästy omavaraisuuteen tai lähelle sitä.

Asiaan perehtyneen venäläisen FOK konsultointiyrityksen pääjohtajan Vitali Derbedenevin mukaan ongelmia on sen sijaan korkeampaa jalostusta vaativissa elintarvikkeissa kuten juustoissa.

– Juustojen tuotantomäärät kasvavat, mutta laadussa ei päästä samalle tasolle, Derbedenev sanoo.

Elintarvikepakotteiden poistuessa hän uskookin eurooppalaisten juustojen valloittavan helposti markkinaosuutensa takaisin Venäjällä.

Salakuljetettuja elintarvikkeita helposti saatavilla

Länsimaisten elintarvikkeiden tuontikiellot ovat vaikuttaneet lähinnä keskiluokkaisten venäläisten kulutustottumuksiin. Köyhempi kansanosa ei aiemminkaan käyttänyt länsituotteita samassa määrin.

mies ostoskärryjen kanssa marketissa
Denis Gromov ei kerro kärsineensä elintarvikepakotteista, sillä länsituotteita löytää tarvittaessa helposti Moskovasta.Erkka Mikkonen / Yle

Vastapakotteiden alaisia elintarvikkeita tuodaan kuitenkin yhä suuria määriä laittomasti Venäjälle. Suurin osa kielletyistä elintarvikkeista virtaa maahan Valko-Venäjältä, jossa ne on ensin pakattu uusiin kääreisiin.

Venäjän kuluttajasuojaviranomainen Rospotrebnadzor kertoo takavarikoineensa viime vuonna 450 tonnia tuontikiellossa olleita elintarvikkeita. Määrä lienee jäävuoren huippu kaikista Venäjälle salakuljetetuista ruokatuotteista.

Moskovalainen Denis Gromov kertookin, etteivät pakotteet ole vaikuttaneet hänen ruokavalioonsa.

– Kaupungista löytää kaiken mitä haluaa aina italialaista parmesaanista prosciuttoon. Hypermarketeissa niitä ei myydä, mutta toreilla kylläkin, Gromov sanoo.