Kuopion johdosta lähtevä Petteri Paronen: "Haluan säästää itseäni ja antaa perheelle aikaa"

Paronen kertoi Ylelle, miksi päätti jäädä sivuun kaupunginjohtajan tehtävästä juuri nyt.

Kuopio
Petteri Paronen.
Sakari Partanen / Yle

Petteri Parosella on kaksi isoa syytä siihen, miksi hän haluaa luopua nyt tehtävästään Kuopion kaupunginjohtajana. Ne ovat perhe ja kaupunkia odottava iso muutos.

Hän kertoo haluavansa "säästää itseään ja antaa perheelle aikaa". Mutta samaan aikaan Paronen katsoo, että Kuopio tarvitsee juuri nyt uuden johtajan.

– Kahden seuraavan vuoden aikana rakennetaan seuraavien vuosikymmenien Kuopiota. Saattaa olla hyvä aika löytää uusia voimia ja uusia ajatuksia, joita ihan väistämättä tarvitaan, Paronen kertoo Ylelle.

Kuopion kaupunki tiedotti aiemmin torstaina, että Paronen hakee vuodenvaihteessa eroa. Hän suunnittelee kuitenkin astuvansa syrjään kaupungin johdosta jo toukokuussa vuosilomien ja vuorotteluvapaan kautta.

– Vuorotteluvapaalla halusin oikeasti varmistaa, että pääsen työelämästä irti ja antamaan aikaa perheelle ja ympäristölle toisella tavalla kuin tähän mennessä.

Paronen täyttää tänä vuonna 62 vuotta. Hän kertoo, ettei ole jäämässä eläkkeelle suoraan.

– Mutta ei minulla ole suunnitelmia, miten jatkaisin työelämässäkään.

Hän kertoo panostavansa nyt ainakin rakentamiseen. Kaupunginjohtaja on harrastanut sitä kesänviettopaikassaan aiemminkin – nyt harrastukselle jää enemmän aikaa.

Talous on paljon paremmassa kunnossa kuin kuopiolaiset ehkä itsekään ajattelevat.

Petteri Paronen

"Mulla ei ole mitään tietoa"

Petteri Paronen on johtanut Kuopion kaupunkia vuodesta 2001. Tuona aikana kaupunki on muuttunut paljon ja siitä on tullut kuntaliitosten seurauksena lähes 120 000 asukkaan keskus Itä-Suomeen.

Kaupunginjohtajan mielestä hän jättää jälkeensä kaupungin, joka on hyvässä kunnossa.

– Talous on paljon paremmassa kunnossa kuin kuopiolaiset ehkä itsekään ajattelevat. Emme ole ottaneet useana vuotena lainaa ja nyt on tulossa tilinpäätös, jossa tulot ja menot vastaavat toisiaan.

Toisaalta Paronen myöntää, että talous on herkkä ja notkahdukset siinä voivat näkyä. Investoinneissa on painotettu "glamoröösejä uudishankkeita" ja nyt olisi myös ryhdyttävä korjaamaan vanhoja kiinteistöjä.

Millaista seuraajaa kaupunki nyt hakee?

– Mulla ei ole mitään tietoa siitä eikä sitä tulla minulta kysymäänkään, Paronen sanoo ja purskahtaa nauruun.

Hän kuitenkin jatkaa, että Kuopio on merkittävä suomalainen kaupunki, jonka johtajien tulee olla "laaja-alaisia, sivistyneitä, suvaitsevaisia ja ihmisten elämänehdoista aidosti kiinnostuneita".

– Niitä kyllä löytyy sekä Kuopiosta että muualta.