Hyppää sisältöön

Miksi valitsit perussuomalaiset? Viisi ehdokasta kertoo – "Timo Soini on ollut suuri idolini"

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaina on muun muassa Venäjältä Suomeen muuttanut ohjelmistosuunnittelija ja kokoomuksesta potkut saanut valtuustokonkari.

"En ole Helsingistä kotoisin. Kun opiskelin Helsingissä kolme vuotta näin, kuinka nuoret pääsevät Helsingissä vaikuttamaan ja se oli se syy, miksi halusin lähteä kuntapolitiikkaan. Haluan saada nuorille enemmän ääntä Helsingissä. Nyt kun minulla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus, halusin koettaa.

Liityin kaksi vuotta sitten perussuomalaisiin nuoriin. Silloin oli eduskuntavaalit ja sitten tuli maahanmuuttokriisi samana kesänä. Se vaikutti minun päätökseeni. En ole mitenkään maahanmuuttovastainen. Mielestäni maahanmuutto on hyvästä, kunhan se maahanmuutto itsessään on hyvää. Koti, uskonto ja isänmaa ovat aina olleet tärkeitä asioita elämässä ja nyt myös politiikassa. Sekin vaikutti siihen, miksi olen päätynyt perussuomalaisiin.

Perheeni on ollut todella keskustalaista. Sisko on ollut ja on edelleen keskustanuorissa. Itse en kuitenkaan kokenut, että keskusta olisi ollut minulle se puolue – ainakaan Helsingissä. Olen aina ollut paljon konservatiivisempi kuin, mitä keskustalaiset yleensä ovat."

Mistä on kyse?

  • Esittelemme Ylen puoluepäivinä jokaisesta puolueesta viisi erilaista kuntavaaliehdokasta avataksemme, mitä syitä ehdokkailla on lähteä kuntapolitiikkaan.
  • Ehdokkaat kertovat myös, miksi he ovat valinneet juuri kyseisen puolueen.
  • Mukana on nuori ensikertalainen, jo useamman kauden valtuustossa ollut konkari ja maahanmuuttajataustainen ehdokas.
  • Lisäksi jutussa esitellään yksi ehdokas kunnasta, jossa puolue menestyi erityisen hyvin viime kuntavaaleissa, ja yksi yleisölle ennalta tuttu kasvo.
  • Jutussa esitellyt henkilöt on valittu pääasiassa Ylen vaaligalleriavideoista (siirryt toiseen palveluun) ja Ylen vaalikoneeseen (siirryt toiseen palveluun) vastanneista ehdokkaista

”Olen ollut 40 vuotta kuntapolitiikassa. Valtuustossa olen ollut kahdeksan kautta.

Lähdin kuntapolitiikkaan, kun olin uusi Mouhijärvellä. Minulla ei ollut oikein harrastuksia eikä paljon ystäviä. En tuntenut täältä ketään. Joku tuli kysyneeksi, lähdenkö mukaan. Otin ilomielin haasteen vastaan.

Pääsin ensimmäisen kerran varavaltuutetuksi 1976 ja valtuutetuksi 1984. Olin alun perin kokoomuksessa, mutta sain potkut kunnanviraston budjetista johtuvien erimielisyyksien takia. Olen aina ollut periaatteen ihminen. En voi tehdä päätöstä vasten omaa tahtoani, minun on pakko tehdä niin kuin omatuntoni sanoo.

Ajattelin silloin, että en mene enää mihinkään puolueeseen ja perustin sitoutumattomien ryhmän Mouhijärvelle. Mutta kun meidät liitettiin Sastamalaan, meillä ei olisi sitoutumattomana oikein ollut tulevaisuutta.

Neljä vuotta sitten valitsin perussuomalaiset. Minun suuri idolini on ollut koko ajan Timo Soini. Hän on hieno poliitikko. Sain kyllä muualtakin viestejä, että olisi otettu mukaan, mutta valitsin itse perussuomalaiset. Se ei ole oikealla eikä vasemmalla, vaan sopivasti siinä keskellä. Saan pitää omat mielipiteeni. Niistä ei rangaista."

”Olen kotoisin Leningradista, Neuvostoliitosta. Löysin Suomesta työpaikan ja muutin Espooseen vuonna 2009. Vuoden kuluttua muutin Ouluun, kun sain mielenkiintoisemman työn.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kunnallisvaaleissa. Olen seurannut, mitä Venäjällä tapahtuu ja tajunnut, että ne ihmiset, joita politiikka kiinnostaa tekevät päätöksiä. Ne päätökset eivät välttämättä ota huomioon muiden intressejä. Tulin siihen johtopäätökseen, että jos haluan, että minun intressini otetaan huomioon, minun täytyy olla mukana.

Minulla ja perussuomalaisilla on samat näkemykset monissa asioissa. Ei kaikissa, mutta aika monissa, esimerkiksi EU-kriittisyys ja maahanmuuttokriittisyys. Yhdyn siihen näkemykseen, että valtion tehtävä on ensisijaisesti huolehtia omista kansalaisista ja vasta sitten voidaan auttaa muita. Varsinkin jos puhutaan pakolaispolitiikasta, niin minusta ensin pitää huolehtia omista kansalaisista. Asiat pitäisi olla tärkeysjärjestyksessä. Jos samaan aikaan lakkautamme kouluja ja terveyskeskuksia, emme voi käyttää satoja miljoonia euroja muiden auttamiseksi.

Minusta vain perussuomalaiset puhuvat tällaisesta avoimesti.”

”Olen ollut valtuutettuna vuodesta 2008 ja kunnanhallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012.

En ole lähtenyt ajamaan mitään yksittäistä asiaa. Into vaikuttamiseen on lähtenyt liikkeelle halusta ylläpitää kuntaa ja edistää asioita. On tuntunut siltä, että olisi siihen jotain annettavaa.

Vuonna 2000, kun olin ehdolla ensimmäisen kerran, olin kokoomuksessa sitoutumattomana. Se tuli isän perintönä. Mutta 2004 olin jo perussuomalaisissa jäsenenä. Perussuomalaiset arvot ovat olleet koko ajan lähimpänä sitä, millä lailla itse ajattelen elämästä ja maailmasta. Se on ollut ihan selvä valinta. Ihastuin joskus sellaiseen sanontaan, kuin "työväenpuolue ilman sosialismia".

Puolueessa viehätti myös se, että näin, että sillä on mahdollisuuksia. Minua on aina viehättänyt päästä mukaan johonkin, jota pääsee itse rakentamaan. On ollut mukavaa nähdä, kun puolue on pikku hiljaa noussut.”

Mikä on puoluepäivä?

  • Yle esittelee 14.3. alkaen joka tiistai, keskiviikko ja torstai yhden kuntavaaleihin valmistautuvan eduskuntapuolueen.
  • Puoluepäivän aikana Ylen eri välineissä pureudutaan puolueen vaaliteemoihin, ehdokkaisiin ja näkemyksiin kuntavaalikysymyksistä.
  • Puoluepäivä näkyy aamusta iltaan verkossa, tv:ssä ja radiossa.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ehdolla. Olen aina ollut vähän kiinnostunut, mutta sitten on aina ollut jotain muuta tekemistä.

Kun itsellä on pieni lapsi ja oma isoäiti on hyvin iäkäs, niin ajattelin, että jos lähtisi vaikuttamaan ihan pohjalta. Seuraavalla kerralla olen jo niin vanha ukko, että en viitsi enää sitten lähteä. Nyt oli hyvä ajankohta.

Olen paljasjalkainen turkulainen. Turku on minulle hirvittävän rakas kaupunki.

Perussuomalaisten arvot ovat köyhän ja tavallisen ihmisen puolella. Vaikka usein heistä sanotaan sitä ja tätä, siellä on ihan tavallisia mukavia ja hyviä ihmisiä, jotka kantavat tavallisista ihmisistä huolta. Kuntatasolla yritetään vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään, että se olisi parempaa ja järkevää. Ei ajeta herrojen asioita ainakaan ensimmäisenä.”

Ehdokkaiden kuvat on saatu perussuomalaisten ja ehdokkaiden kampanjamateriaaleista.