Poliisin lupapalveluihin parin viikon jono Jyväskylässä

Passia uusivan kannattaa varata aikaa, sillä ilman ajanvarausta jonotusaika voi olla tunteja. Matkustusasiakirjaksi soveltuvan henkilökortin hakeminen helpottuu ensi kuun alussa.

henkilötodistukset
Sormenjälki skannataan uuteen passiin sähköisesti.
Arto Veräjänkorva / Yle

Passin uusiminen ajoissa voi säästää huomattavan pitkältä jonotukselta.

Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen Jyväskylän poliisiasemalla lupapalveluiden ajanvarauksessa on tällä hetkellä noin parin viikon jono. Ilman ajanvarausta asiointivuoroa voi joutua odottamaan tunteja.

Sen sijaan Jämsässä, Äänekoskella ja Keuruulla ajanvaraus ei ole yhtä ruuhkautunut.

Käynti lupapalveluissa on tarpeen, mikäli passiin vaadittavat sormenjälki- ja nimikirjoitusnäytteet ovat vanhentuneet tai ne puuttuvat kokonaan.

Jossain pankeissa vanhat, pahviset ajokortit eivät enää kelpaa henkilöllisyystodistukseksi.

Lupapäällikkö Marita Nieminen

Jos edellisen passin myöntämisestä on alle kuusi vuotta, voi passin uusia netissä käymättä poliisiasemalla.

Matkustusasiakirjaksi Schengen-maissa soveltuvan henkilökortin hakeminen helpottuu ensi kuun alussa.

Jatkossa henkilökortin voi hakea passin tavoin kevennetyllä menettelyllä, eli ilman käyntiä poliisilaitoksella. Edellytyksenä on, että hakija on yli 12-vuotias ja hänelle on kuuden viime vuoden aikana myönnetty passi tai henkilökortti, jota varten sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte on tallennettu.

Henkilökortin suosio on viime vuosina kasvanut. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluissa myönnettiin viime vuonna yli 21 000 henkilökorttia, mikä on vajaat 14 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lupapäällikkö Marita Nieminen Sisä-Suomen poliisista kertoo kasvua selittävän muun muassa se, ettei ajokorttia aina kelpuuteta henkilöllisyystodistukseksi esimerkiksi pankeissa.

– Kaupoissa varmaan vielä pärjää ajokortillakin, mutta se on palveluntarjoajasta kiinni, minkä he hyväksyvät. Ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus, vaan se osoittaa ainoastaan ajo-oikeuden. Jossain pankeissa vanhat, pahviset ajokortit eivät enää kelpaa todistukseksi.