Somalimerirosvot vapauttivat kaappaamansa tankkerin – ilman lunnaita

Merirosvot ovat vahvistaneet, että tankkerin vapauttaminen tapahtui ilman lunnaiden maksua.

Afrikan sarven merirosvous
Liberian lipun alla seilannut öljytankkeri, jonka merirosvot kaappasivat marraskuussa 2008.
Liberian lipun alla seilannut öljytankkeri, jonka merirosvot kaappasivat marraskuussa 2008.William S. Stevens / EPA

Somalimerirosvot ovat vapauttaneet maanantaina kaapanneensa öljytankkerin sekä kahdeksan srilankalaista miehistön jäsentä, kertovat Somalian turvallisuusviranomaiset.

Torstaina päivällä tapahtunutta ammuskelua seurasivat tiiviit neuvottelut merivoimien, merirosvojen sekä klaanin vanhimpien kanssa.

Somalian itsehallinnollisen pohjoisosan merenkulkua tarkkailevan poliisin pääjohtaja Abdirahman Mohamud Hassan kertoi uutistoimisto Reutersille, että ammuskelun jälkeen merivoimat veti joukkonsa pois ja merirosvot olivat sen jälkeen lähteneet.

Merirosvot ovat vahvistaneet, että tankkerin vapauttaminen tapahtui ilman lunnaiden maksua. Aiemmissa kaappauksissa miehistön jäsenet ovat olleet vuosia vankeina, kunnes lunnaat on maksettu.

Liikemiehet vahvoilla

Merirosvoilla on yhä vankeinaan kahdeksan iranilaista. Merirosvot ovat kertoneet, että he ovat sopineet luopuvansa lunnaista sen jälkeen, kun somalialainen liikemies oli vuokrannut aluksen.

Merirosvot ovat tavallisesti olleet varovaisia vahvojen somalialaisten liikemiesten kanssa.

– Kun saimme tietää, että somalikauppias vuokrasi öljytankkerin, vapautimme sen ilman lunnaita, merirosvo Abdullahi kertoi Reutersille.

Alueen hallitus ja Arabiemiirikuntien rahoittamat merirosvojen vastaiset joukot näkevät öljytankkerin vapauttamisen menestyksenä.

Öljytankkerin kaappaus oli ensimmäinen suuren, kaupallisen aluksen merirosvokaappaus vuoden 2012 jälkeen. Kaappaus oli seurausta vihasta, jota paikalliset kokivat, kun ulkomaiset kalastajat toimivat heidän vesillään.

Kaappaukset vähenivät, kun laivayhtiöt lisäsivät turvatoimia ja alueella aloitettiin kansainvälisiä operaatioita meriturvallisuuden parantamiseksi. Nykyisin merirosvous on yleisempää Guineanlahdella, Afrikan länsirannikolla.

Öljytankkeri oli matkalla Djiboutista Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun.

Lähteet: AFP, Reuters