1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat: Arktisen jään sulaminen yhteydessä Kiinan saastesumuun

Seisova samusuvu myrkyttää miljoonia kiinalaisia.

Saastesumu haittasi Pohjois-Kiinaa tammikuussa 2017. Kuva: An Ming / EPA

Uuden tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksella on merkittävä vaikutus Kiinan ilmansaastesumujen kaltaisiin ilmiöihin. Saastesumut myös yleistyvät, kirjoittaa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Tiedemiehet havaitsivat, että arktisen jään nopea sulaminen ja lumisateiden runsastuminen Siperiassa muuttavat Itä-Kiinan talvisia sääoloja. Sekä jään sulaminen että Siperian lisääntyneet lumisateet ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamia. Seisovan ilman jaksot yleistyvät ja johtavat erityisen myrkyllisen ilman lisääntymisiin.

On jo tiedossa, että arktisen alueen nopea lämpeneminen vaikuttaa satojen miljoonien ihmisten elämään Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Yhdysvalloissa on myös nähty jaksoittain pysähtyneen ilman vaiheita, jotka voivat johtaa pahempiin ilmansaasteisiin.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

– Napaseudun lämpenemisen erittäin nopealla muutoksella on todella suuria vaikutuksia Kiinassa, sanoi tutkimusta johtanut professori Yuhang Wang Georgian teknillisestä yliopistosta.

– Päästöt ovat vähentyneet Kiinassa neljän vuoden ajan, mutta ankarat talvisumut eivät ole paranemassa, Wang sanoi.

– Enimmäkseen se johtuu napa-alueen nopeasta muutoksesta, jossa merijää vähenee ja lumisateet kasvavat. Tämä hämmennys estää kylmän ilman pääsyn Itä-Kiinaan, jossa se huuhtoisi ilmansaasteita, professori Wang kertoi.

Rutgersin yliopiston professori Jennifer Francisin mukaan uusi tutkimus on vakuuttava. Francisin mukaan ihmisten pitäisi olla huolissaan kasvavasta tutkimusnäytöstä, että arktisen alueen muutoksilla on valtavia seurauksia.

– Sulavan arktisen alueen kaikki vaikutukset eivät ole huonoja, mutta sillä on kielteisiä vaikutuksia miljardien ihmisten elämään leudoilla alueilla.

Ilmansaasteet tappavat Kiinassa

Ilmansaasteet aiheuttavat Kiinassa vuosittain 1,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Vuonna 2013 Kiinan saastepilvi kiinnitti myös kansainvälistä huomiota, kun ilmansaastetasot ylittivät kymmenkertaisesti kansalliset raja-arvot. Vaikka päästöleikkaukset auttavat pitämään ilman puhtaana kesäisin, talven saastesumut jatkuivat. Tätä ilmiötä professori Wangin joukko tutkii.

Tutkijat ovat päätelleet, että talven äärimmäiset saastesumut tulevat todennäköisesti yleistymään Kiinassa, kun ilmastonmuutos kiristyy arktisilla alueilla. Wangin mukaan tämän pitäisi aiheuttaa kiireellisiä leikkauksia sekä ilmansaasteisiin että hiilidioksidipäästöihin, jotka aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.

Jutun otsikkoa korjattu 17.3. klo 13.48: Muutettu termi Mannerjää arktiseksi jääksi