1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. televalvonta

Valkoisen talon uusi väite: Trumpia vakoilivat britit – "Järjetöntä hölynpölyä"

Britannian tiedustelupalvelu GCHQ ampui nopeasti alas Valkoisen talon tiedottajan uuden väitteen.

Britannian tiedustelupalvelun GCHQ:n päämaja Cheltenhamissa on saanut lempinimen Jättidonitsi. Kuva: Crown / EPA

Valkoinen talo pysyy edelleen kannassaan, että joku salakuunteli Donald Trumpin puhelimia viime syksynä vaalikampanjan aikana.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer toisti eilen torstaina uutiskanava Fox Newsin väitteen, että Trumpia olisikin kuunnellut Britannian tiedustelupalvelu GCHQ. Asiasta kertoo mm. Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Spicer kertoi uutiskanava Fox Newsilla esiintyneestä (siirryt toiseen palveluun) entisestä tuomarista, nykyisestä mediakommentaattorista Andrew Napolitanosta, joka väitti saaneensa "lähteiltään" todisteita, joiden mukaan presidentti Obama oli määrännyt Trumpin salakuuntelusta.

– Hän ei käyttänyt NSA:ta (Kansallista turvallisuusvirastoa), hän ei käyttänyt CIA:ta, eikä FBI:tä, eikä myöskään oikeusministeriötä. Hän käytti GCHQ:ta.

Valkoisen talon tiedottajan väitteet olivat niin voimakkaat, että GCHQ lähetti poikkeuksellisesti Fox Newsille lyhytsanaisen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka kanava myös julkaisi sellaisenaan.

– Mediakommentaattori, tuomari Andrew Napolitanon viimeaikaiset väitteet, joiden mukaan GCHQ:ta olisi pyydetty "salakuntelemaan" tuolloista presidentiksi valittua [Donald Trumpia] ovat hölynpölyä. Ne ovat täysin järjettömiä ja syytä jättää huomiotta.

Eilen torstaina julkaistun raportin mukaan Yhdysvaltain senaatin komitea ei löytänyt minkäänlaisia viitteitä siitä, että Trumpia olisi salakuunneltu vaalikampanjan aikana. Trump syytti tylyin sanankääntein twiiteissään edellistä presidenttiä Barack Obamaa salakuuntelustaan.