Israelin ja Syyrian välillä lyhyt ohjustaistelu

Israelin tiedostusvälineet arvioivat, että viime yönä tapahtui Syyrian sisällissodan ajan pahin yhteenotto Syyrian ja Israelin välillä.

Israel
Hävittäjä nousemassa ilmaan.
Israelin ilmavoimien F-16 taisteluhävittäjä.Abir Sultan / EPA

Israelin ilmavoimien lentokone on tehnyt hyökkäyksen Syyriassa sijaitseviin kohteisiin. Israelin ilmavoimat vahvistaa hyökkäyksen ja kertoo sillä olleen useita kohteita Syyriassa.

Kohteista ja niiden sijainnista ei annettu lisätietoa.

Kun israelilaiskone oli jo paluumatkalla Israelin valvomassa ilmatilassa, Syyriasta ammuttiin sitä kohti useita ilmatorjuntaohjuksia.

Israelilaisen Haaretz-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin ilmapuolustus laukaisi tässä vaiheessa oman torjuntaohjuksensa, joka tuhosi ainakin yhden syyrialaisen ilmatorjuntaohjuksen Jerusalemin pohjoispuolella.

Israelin miehittämällä Länsirannalla, Jordanjoen laaksossa annettiin ilmahyökkäyshälytys ja alueella kuultiin ainakin yksi räjähdys. Israelin viranomaisten mukaan henkilö- tai omaisuusvahinkoja ei kuitenkaan tapahtunut.

Vaikka Israelin alueelle ammutut syyrialaisohjukset eivät olleet erityisen vaarallisia, Israel otti käyttöön ballistisia ohjuksia vastaan suunnitellun Arrow-torjuntaohjusjärjestelmänsä, kertoo Haaretz. Lehden mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Israelin asevoimat ilmoittaa käyttäneensä Arrow-ohjuksia taistelutilanteessa.

Arrow-ohjukset kehitettiin 1990-luvulla täydentämään maan ilmapuolustusta, kun siihen saakka käytössä olleiden Patriot-ohjusten antama suoja todettiin puutteelliseksi.

Israel on tehnyt Syyrian konfliktin aikana useita ilmaiskuja Syyriaan. Niiden kohteina kerrotaan olleen erityisesti Hizbollah-järjestön asekuljetukset ja -varastot. Varsinaisia yhteenottoja Syyrian ja Israelin välillä on ollut vähän ja niiden arvellaan johtuneen useimmiten maiden rajalla tapahtuneista harhalaukauksista.

Syyria: Hyökkääjiä neljä

Syyrian armeija vahvistaa hyökkäyksen tapahtuneen. Syyrian sanoo kuitenkin, että hyökänneitä koneita olisi ollut neljä ja ne olisivat pitäneet kohteinaan Palmyran lähellä olleita asemia.

Syyrian armeijan mukaan yksi israelilainen kone ammuttiin alas ja toinen vaurioitui ilmatorjuntatulessa. Israel kiistää väitteet.

Lähteet: Reuters, AP