Yhdysvallat myöntää tähdänneensä 15 metrin päähän – ilmaiskussa moskeijaan kuoli yli 40 Syyriassa

Yhdysvallat sanoo tappaneensa al-Qaidan taistelijoita, järjestön mukaan kuolleista suurin osa siviilejä.

Syyria
Syyrian kartta
Yle

Yhdysvallat myöntää tehneensä ilmaiskun al-Qaidan taistelijoita vastaan Pohjois-Syyriassa, mutta kiistää tähdänneensä tarkoituksella moskeijaan.

Britanniassa toimivan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan ainakin 46 ihmistä kuoli ilmaiskussa moskeijaan iltarukouksen aikana al-Jinehin kylässä noin 30 kilometriä Alepposta.

– Me emme tähdänneet moskeijaan, mutta rakennus johon tähtäsimme - ja jossa tapaaminen oli järjestetty - sijaitsee noin 15 metrin päässä moskeijasta, Yhdysvaltain komentokeskuksen eversti John J. Thomas sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan al-Qaidaa vastaan tehdyssä iskussa on kuollut "useita terroristeja". Yhdysvallat ei täsmentänyt iskun tarkkoja koordinaatteja.

Thomasin mukaan Yhdysvallat tutkii väitteet siviiliuhreista. Thomasin mukaan moskeija on yhä pystyssä. Paikalla olleen uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan rakennus oli suurelta osin tuhoutunut. Rukoussali oli hänen mukaansa rojun peitossa, ja pelastustyöntekijät harkitsivat seinän purkamista eloonjääneiden löytämiseksi.

Syyrian sodan uhreista raportoivan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan iskussa haavoittui yli sata ihmistä.

Järjestön arvion mukaan kylä on kapinallisten ja islamististen ryhmien hallussa, mutta siellä ei ole jihadistisia ryhmiä. Järjestö ei nimennyt vielä ketään syypääksi iskuun.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kapinallisryhmä Ahrar al-Sham syyttää iskusta Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa.

Syyrian sodassa on kuollut yli 320 000 ihmistä.

Aiemmin Yhdysvaltojen johtama liittouma on myöntänyt, että sen iskuissa Irakiin ja Syyriaan on tahattomasti kuollut 220 siviiliä vuodesta 2014. Arvostelijoiden mukaan todelliset luvut ovat suurempia.

Aleppon alueella tekee ilmaiskuja Yhdysvaltain liittouman lisäksi myös Venäjä ja Syyrian hallinto.

Lähde: AFP–Reuters

_Päivitetty klo 14.40 17. maaliskuuta 2017 _