Suomalainen elokuvasäveltäjä menestyy maailmalla

Elokuvasäveltäjä Panu Aaltio palkittiin vastikään jo toistamiseen maailman arvostetuimman elokuvamusiikkipalkinnon dokumentti-sarjassa.

kulttuuri
Panu Aaltio.
Tähihetkessä vieraili merkittävän kansainvälisen elokuvamusiikkipalkinnon jo toistamiseen voittanut Panu Aaltio.

Aaltion musiikkia on kuultu esimerkiksi elokuvissa Tummien perhosten koti, Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus ja Bodom. Maailmanmaineeseen Aaltio on noussut luontoelokuvien sävellyksillä.

35-vuotias säveltäjä palkittiin juuri elokuvamusiikkikriitikoiden kansainvälisen yhdistyksen gaalassa Järven tarina -sävellyksistä. Edellisen kerran Aaltio voitti vuonna 2012 palkinnon Metsän tarina -elokuvasta.

Aaltio kertoi Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä nauttineensa sävellyksestä näihin luontoelokuviin erityisesti siksi, että niissä musiikki pääsee vahvaksi kertojaksi.

– Säveltäjällä on todella iso paletti siinä käytettävissä. Se muistuttaa pitkälti albumin tekemistä. Muoto on niin vapaa ja lajityyppi antaa paljon tilaa. Se on hyvin erilaista kuin draamaelokuvassa, jossa on hyvin tiukka rakenne.

Monipuollisuus kannattaa

Aaltion tuorein työ on tänään ensi-iltansa saavassa elokuvassa Neljä elementtiä – maa, tuli, vesi ilma, jonka takana on jälleen Järven tarinan -tuotantotiimi. Seuraavaksi säveltäjä puolestaan työskentelee Supermarsu-kirjoista tehtävään lastenelokuvaan.

Säveltäjä on tehnyt vajaassa kymmenessä vuodessa hyvin erilaisia elokuvatöitä – ja toivoo saavansa jatkaa samalla linjalla.

– Yritän aina löytää jotakin uutta projektia aloittaessa. Eurooppalaisessa elokuvateollisuudessa monipuolisuus on myös todella tärkeää, koska elokuvia tehdään sen verran vähän. Amerikassa taas tekijöitä on niin paljon, että siellä on jopa hyvä erottautua erikoistumisella.

Säveltäjä toivoo lisää kansainvälisiä töitä

Aaltio on itse opiskellut Los Angelesissa sävellystä ja päässyt työskentelemään esimerkiksi Lost-sarjan ja Spiderman 3 -elokuvan parissa. Hän toivoo, että kansainvälisiä töitä tulisi lisää. Tällä hetkellä hän on mukana tekemässä trailerimusiikkia ulkomaille.

– Tietysti toivon, että pääsen taas käymään ulkomaille töidenkin perässä. Kansainväliset palkinnot auttavat tietysti aina, kun oma nimi tulee esiin.

Säveltäjän suurin esikuva on esimerkiksi Steven Spielbergin ja George Lucasin luottosäveltäjä John Williams.

– Hänellä on taito tiivistää niin pieneen määrää nuotteja valtava määrä asiaa. Tietysti urakin on ihan mieletön. Hänellä on valtava määrä Oscareita ja ehdokkuuksia. Se on kuitenkin toissijaista, ihailen nimenomaan musiikillista lahjakkuutta.