yle.fi-etusivu

Ranua tyytyväinen vauhdilla rakennettuun puuelementtikouluun

Kunta rakennutti pikavauhtia koulun noin 350 oppilaalle viime kesänä. Vanhan koulurakennuksen sisäilmaremontti oli epäonnistunut.

Ranua
Ranuan koulu
Puurakennuksessa on hyvä äänieristys.Veli Saarikoski / Ranuan kunta

Ranuan kunnassa ollaan tyytyväisiä hieman erikoiseen rakennushankkeeseen. Kunta tarvitsi viiime vuonna nopeasti uuden koulurakennuksen 350 yläasteen ja lukion oppilaalle. Keväällä oli selvinnyt, että vanhan koulurakennuksen sisäilmaremotti oli epäonnistunut. Ranuan kunta tilasi kouvolalaiselta Elementit-E:ltä 2 000 neliön kokoisen puisen koulurakennuksen.

– Olisimme tilanneet lappilaiselta yritykseltä, mutta Elementit-E kykeni toimittamaan elementit nopeammin, kertoo Ranuan kunnan tekninen johtaja Veli Saarijärvi.

Maanrakennus aloitettiin kesäkuussa. Puiset elementit kuljetettiin kahdeksalla rekalla Ranualle juhannuksen jälkeen. Koulurakennus valmistui elokuun alussa ennen koulun alkamista.

Materiaalit eivät saa kastua

Erityistä huomiota rakentamisessa kiinnitettiin siihen, etteivät elementit tai muukaan materiaali kastu missään vaiheessa. Elementit olivat taivasalla korkeintaan tunnin ajan, vain asennusvaiheessa. Käytetyt puuelementit ovat 9-12 metriä leveitä ja 12-15 metriä pitkiä.

– Elementit rakennetaan ja paketoidaan sisätiloissa. Asennus tehdään vain sateettomassa säässä, kertoo tuotantojohtaja Kimmo Katajisto.

Kunnan teknisen johtajan Veli Saarijärven mukaan rakennuksen sisäilma on hyvä.

– Sehän on rossipohjainen rakennus, joka on irti maasta. Ja se on kokonaan puurakenteinen rakennus kipsilevyjä lukuunottamatta. Kipsilevy sisäseinässä puun päällä on toimiva ja taloudellinen palonestoratkaisu, sanoo Saarijärvi.

"Ihan kustannustehokasta"

Rakennus maksoi kokonaisuudessan noin neljä ja puoli miljoonaa euroa.

– Ihan on kustannustehokasta. Materiaalit ovat hyvää keskitasoa, ei mitään pröystäilyä, arvioi Saarijärvi.

Koulussa opiskelee ja työskentelee 350 ihmistä. Seuraavaksi kunta rakentaa koulun välituntikatoksen ja päällystää pihan.