Jouko Turkalle puuhataan nimikkonäyttämöä Pirkkalaan

Pirkkala aikoo muistaa heinäkuussa menehtynyttä teatteriohjaajaa myös muistolaatalla, joka sijoitetaan Joukon Turkan aikanaan käymän koulun seinään.

Jouko Turkka
Jouko Turkka
Jouko Turkka 1942–2016Yle

Pirkkala haluaa muistaa teatteriohjaajana ja kirjailijana tunnetuksi tullutta Jouko Turkkaa muistolaatalla ja perustamalla nimikkonäyttämön kouluun. Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina, ja se vaatii myös valtuuston hyväksynnän.

Muistolaatta sijoitettaisiin Kirkonkylän koululle, jota Turkka kävi 1950-luvun alussa. Nuolialan koulun ensi vuonna valmistuvan uudisosan näyttämö- ja kokoontumisaula puolestaan nimettäisiin Turkan mukaan.

Turkan omaisten kanssa on käyty keskustelua asiasta.

Jouko Turkka kuoli viime heinäkuussa 74-vuotiaana.

Turkka syntyi Pirkkalassa 17.4.1942. Hän teki pitkän uran teatterissa ja toimi muun muassa Teatterikorkeakoulun professorina vuoteen 1988 saakka. Teatterikoulun rehtorina Turkka toimi vuosina 1983–1985.

Jouko Turkka ohjasi lukuisia teatteriesityksiä muun muassa Joensuun kaupunginteatterin, Helsingin kaupunginteatterin, Göteborgin kaupunginteatterin, Suomen Kansallisteatterin ja Turun kaupunginteatterin näyttämöille.

Ylelle Turkka ohjasi Seitsemän veljestä -televisiosarjan vuonna 1989 ja Kiimaiset poliisit -sarjan vuonna 1993.

Ohjaustöiden lisäksi Turkka kirjoitti useita kirjoja. Turkan teos Häpeä (1994) oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.