Koe uusi yle.fi

Koulukiusaaminen päättyy sovitteluun harvoin ja liian myöhään – "Silloinkin tänne tullaan poliisin ohjaamana"

Sovittelussa osapuolille tarjotaan mahdollisuus sopia asioista puolueettomalla maaperällä eikä tapaamisia viedä esimerkiksi kouluihin.

rikos- ja riita-asioiden sovittelu
Nuori kiipeää reppu kädessään portaita ylöspäin.
Tiina Jutila / Yle

Monet koulukiusaamiseen liittyvät asiat tulevat sovitteluun turhan myöhään. Kiusaaminen on voinut jatkua vuosia, eikä ongelmaan ole onnistuttu puuttumaan kodin ja koulun välisellä yhteistyöllä.

– Vanhemmat saattavat kertoa, että kiusaamista on setvitty ala-asteelta lähtien ja sovitteluun tullaan siinä vaiheessa, kun lapsi on yhdeksännellä luokalla. Silloinkin tänne tullaan poliisin ohjaamana, kuvailee Lapin sovitteluvastaava Sanna Toivainen.

Tämä tarkoittaa sitä, että sovitteluun päädytään usein vasta siinä vaiheessa, kun koulukiusaamiseen liittyy jo pahoinpitelyn tai näpistyksen kaltaisia rikoksia.

Leimautumisen pelko estää avun hakemisen

Vastaavia havaintoja on tehty myös esimerkiksi Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Koulukiusaamiseen liittyviä asioita tulee sovitteluun vähän ja siinä vaiheessa tilanteet ovat pitkälle kärjistyneitä.

– Koulut ovat yhä edelleen hyvin suljettuja yhteisöjä eikä apua haeta mielellään koulun ulkopuolelta leimautumisen pelossa, sanoo Pohjanmaan sovittelutoimiston vastaava Nora Muotio.

Lapin sovittelutoimistossa on pantu merkille, että tietyistä kouluista ei oteta koskaan yhteyttä sovittelutoimistoon. Tieto koulukiusaamisesta tulee aina muuta kautta: poliisilta, sosiaaliviranomaisilta, vanhemmilta tai muilta läheisiltä.

– Koulussa on työsarkaa ihan riittämiin. Tarvitseeko opettajien ja rehtorin setviä ihan kaikkea, voisivatko he hakea apua ongelmien ratkomiseen muualtakin, kannustaa sovitteluvastaava Sanna Toivainen.

Yhtenä vaihtoehtona sovittelutoimistoissa on pohdittu sitäkin, että suuri yleisö ei ehkä sittenkään tiedä tarpeeksi pian 11 vuotta voimassa olleesta lakisääteisestä ja ilmaisesta palvelusta.

– Julkisuutta pitäisi saada enemmän ja korostaa sitäkin, että kuka tahansa voi ottaa meihin yhteyttä, kuvailee Pohjois-Savon sovittelutoimiston johtaja Mika Murtorinne.

Hänen mukaansa sovittelijoiden työ olisi helpompaa, jos koulukiusaamiseen päästäisiin puuttumaan selvästi nykyistä varhaisemmin.

Sovittelussa osapuolille tarjotaan mahdollisuus sopia asioista puolueettomalla maaperällä. Siitä syystä tapaamiset järjestetään aina jossain muualla kuin koulujen omissa tiloissa.