Venezuela pidättää leipureita "leipäsodassa" – leipurit pyrkivät presidentin puheille

Pikkuleipien ja leivonnaisten myyminen on julistettu laittomaksi talouskriisistä kärsivässä maassa.

Venezuela
Venezuelalaiset jonottavat saadakseen todistuksen "kotimaasta" Caracasissa 20. tammikuuta 2017. Todistuksen avulla voi saada valtion tukea.
Venezuelalaiset jonottavat saadakseen todistuksen "kotimaasta" Caracasissa 20. tammikuuta 2017. Todistuksen avulla voi saada valtion tukea. Miguel Gutierrez / EPA

Venezuelassa on tällä viikolla pidätetty neljä leipuria, koska he ovat valmistaneet laittomiksi määrättyjä pikkuleipiä ja muita leivonnaisia.

Presidentti Nicolás Maduro on lähettänyt tarkastajia ja sotilaita yli 700 leipomoon maan pääkaupungissa Caracasissa. Venezuelassa on määrätty, että 90 prosenttia vehnästä tulee käyttää leivän leivontaan, ei kalliimpien kakkujen ja leivonnaisten tekoon. Sotilaat valvovat säännön toimeenpanoa.

Vehnävarastot alkavat loppua

Venezuela on kärsinyt kolme vuotta pahasta talouskriisistä, ja ihmisillä on huutava puute peruselintarvikkeista. Leipurit syyttävät hallitusta vehnäpulasta ja kertovat, että noin 80 prosentilla yrityksistä ei ole enää vehnää varastossa.

Kaksi leipureista pidätettiin, koska heidän leipomonsa käyttivät liikaa vehnää pulliin, kinkulla täytettyihin croissanteihin ja muihin tuotteisiin, hintojen valvontavirasto tiedotti torstaina.

Kaksi muuta otettiin kiinni, koska he käyttivät vanhentunutta jauhoa. Ainakin yksi leipomoista on otettu 90 päiväksi viranomaisten haltuun.

Leipurit haluavat presidentin puheille

– Ne, jotka ovat leipäsodan takana, joutuvat maksamaan. Emme anna heidän sanoa myöhemmin, että tämä on poliittista vainoa, Maduro sanoi aiemmin tällä viikolla.

Leipureita edustava Fevipan on pyytänyt päästä Maduron puheille. Heidän mukaansa he eivät voi tehdä kannattavaa yritystoimintaa, jos joutuvat jättämään kalliimmin hinnoitellut tuotteet pois myynnistä.

_Lähde: Reuters _