Koe uusi yle.fi

Maatiloille veroporkkana osakeyhtiöittämisestä – hyötyä erityisesti isoille tiloille

Maatilojen muuttaminen osakeyhtiöiksi on alkanut kiinnostaa viljelijöitä veroporkkanan vuoksi. Hallitus on luvannut, ettei osakeyhtiöksi siirtyvältä maatilalta peritä ensi vuoden alusta lähtien ollenkaan varainsiirtoveroa.

maatalousyrittäjät
Navetassa oleva lypsyasema.
Riikka Rautiainen / Yle

Tornio

Varainsiirtovero peritään, kun tila siirretään osakeyhtiön omistukseen eli, vaikka omistaja ei vaihdu. Maa- ja metsätilan osakeyhtiöittämisessä peritään neljän prosentin varainsiirtovero. Se on merkittävä yhtiöittämisen este, koska kiinteistöjen käypä arvo nousee niin korkeaksi, että siitä tulee kustannuserä.

Tällä hetkellä tiloista on osakeyhtiöitä vain muutama prosentti. Varainsiirtovero on monen tilan kohdalla estänyt sen yhtiöittämisen, mikä on puolestaan estänyt tilan järkevän kehittämisen yrityksenä. Hallituksen lupaus varainsiirtoveron poistamisesta on laukaissut padon ja yhtiöittämisen aalto maa- ja metsätiloilla on odotettavissa, kun vero poistuu vuodenvaihteessa.

MTK järjestää jäsenilleen koulutustilaisuuksia osakeyhtiömuotoon siirtymisestä. Sellainen on järjestetty esimerkiksi Torniossa.

– Käymme läpi mahdollisuuksia, joita osakeyhtiöittäminen tarjoaa maa- ja metsätalouden harjoittajille. Tilaisuudet ovat erittäin suuren mielenkiinnon kohteena. Tilojen osakeyhtiöittämisen näkökulmasta neljän prosentin varainsiirtovero on merkittävä kynnys yhtiöittämiselle, koska kiinteistöjen käypä arvo nousee niin korkeaksi, että verosta tulee merkittävä menoerä, kertoo koulutustilaisuuksia pitävä MTK:n verojohtaja Timo Sipilä.

Veroraha investointeihin

Lainsäädäntöä varainsiirtoveron poistamiseksi valmistellaan syksyn aikana. Osakeyhtiöittämisellä tavoitellaan parempaa mahdollisuutta tehdä investointeja.

Osakeyhtiö on yritysmuotona tilaansa kehittävän maatalousyrittäjän yritysmuoto. Sen 20 prosentin tasaverokanta mahdollistaa investointien tekemisen ja lainojen maksamisen 80 prosentilla tulosta. Ei-yhtiöitetyssä maataloudessa tulot verotetaan ansiotulona progressiivisesti ja pääomatulona, joka on 30 tai 34 prosenttia tulosta.

– Minusta osakeyhtiö on tulevaisuuteen suuntautuneen maa- ja metsätalousyrittäjän yritysmuoto. Siinä taloudellinen kirjanpito ja seuranta ovat tarkempia kirjanpitolaista johtuen. Tilan talouden seuraaminen esimerkiksi pankin näkökulmasta on helpompaa ja sen rahoittaminen on pankille turvallisempaa.

Vaikka hyötyjä on nähtävissä, tilan muuttaminen osakeyhtiöksi mietityttää tilan omistajia. Monista asioista tulee säännöstellympää. Siitä on vaivaa ja kuluja, mutta kolikon toisella puolella ovat merkittävät verosuunnitteluhyödyt.

– On olemassa hyödyllistä ja haitallista byrokratiaa ja tämä on hyödyllistä byrokratiaa, Sipilä tiivistää.

MTK:n Lapin puheenjohtaja Juhani Lampela uskoo, että erityisesti isommille tiloille osakeyhtiömuoto alkaa olla arkipäivää.

– Siitä on hyötyä suurille tiloille. Lapissa on kyllä muuntyyppisiä yhtiöitä, mutta vähän osakeyhtiöitä, Lampela kertoo.