Myöhästyikö lentosi ja lentoyhtiö tarjosi lahjakorttia? Saatat olla oikeutettu paljon enempään

Moni matkailija menettää jopa satoja euroja, koska lentojen myöhästymistä ei osata vaatia oikeita korvauksia. Kuluttajariitalautakunnan mukaan lentoyhtiöt yrittävät lahjakorteilla välttää oikeiden korvausten maksamista.

Lentoliikennehäiriöt
Matkustajat katsovat näyttötauluilta lentoaikataulujen muutoksia Brysselin kansainvälisellä lentoasemalla.
Matkustajat katsovat näyttötauluilta lentoaikataulujen muutoksia Brysselin kansainvälisellä lentoasemalla.Nicolas Maeterlink / EPA

Suomalaispariskunta oli viime vuonna palaamassa kaukomatkalta Aasiasta, kun paluulento Suomeen myöhästyi lentokoneen teknisen vian takia.

Lentoyhtiö tarjosi pariskunnalle 400 euron lahjakorttia hyvitykseksi aiheutuneesta haitasta. Pariskunta otti lahjakortin vastaan, mutta vaati myös lisäkorvauksia 800 euron edestä.

Tähän lentoyhtiö ei suostunut.

Tällainen riitatilanne on nykyään hyvin tyyppillinen. EU-asetukset (siirryt toiseen palveluun) määrittelevät, että lentoyhtiöiden on korvattava matkustajalle lennon viivästyminen.

Esimerkiksi pitkästä viivästymisestä kaukomatkalla pitää lentoyhtiön maksaa jopa 600 euroa niin sanottua vakiokorvausta.

Usein korvauksena annetaan kuitenkin jotain muuta kuin rahaa eli yleensä lahjakortteja. Ja jos kuluttaja tyytyy pelkkään lahjakorttiin, voi rahaa jäädä saamatta paljon.

– Näissä lahjakorteissa tarjotaan usein tarjotaan sellaista 200 euroa. Mahdollisissa rahallisissa menetyksissä puhutaan useista sadoista euroista, valottaa tilannetta kuluttajan kannalta Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Lautakunta: Lentoyhtiön pitää korvata

Edellä mainittua suomalaispariskunnan tapausta käsiteltiin vastikään Kuluttajariitalautakunnassa. Lautakunnan suositus oli yksiselitteinen.

Lentoyhtiön pitäisi maksaa pariskunnalle lahjakortin lisäksi jäljelle jääneet 800 euroa. Suositus ei ole kuitenkaan laillisesti sitova määräys.

– Meille tulleiden ratkaisupyyntöjen perusteella tämä on aika tavanomainen toimintatapa lentoyhtiöillä, muun muassa Finnairilla. Näistä viivästyskorvauksista pyritään pääsemään lahjakorttien avulla eroon sillä tavoin, että kuluttaja ei saa kaikkia niitä oikeuksia, jotka hänelle kuuluvat, korostaa Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Ståhlberg.

Kuluttajariitalautakunnassa toivotaan nyt, että alan yleinen käytäntö pikku hiljaa muuttuisi.

– Emme voi pakottaa yhtiöitä noudattamaan meidän suosituksia. Mutta jos tämä asia saa julkisuutta, niin sitä kautta kuluttajat tietävät itse paremmin näistä oikeuksistaan ja sitä myöten eivät tyydy näihin lahjakortteihin, Ståhlberg sanoo.

Peruttuja lentoja näyttötaululla Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Peruttuja lentoja näyttötaululla Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Jussi Nukari / Lehtikuva

Omat oikeudet kannattaa selvittää

Yleensä lentoyhtiöt vetoavat viivästyksissä tekniseen vikaan. Tiukkojen EU-asetusten perusteella lentoyhtiöt ovat kuitenkin lähes aina velvoitettuja maksamaan korvauksia myöhästymisistä, olipa tekninen vika millainen tahansa.

– Kuluttajat eivät tiedä sitä, kuinka tiukka ja ankara lentoyhtiön vastuu näissä viivästystilanteissa on. Toisaalta vaikuttaa myös siltä, että lentoyhtiöt eivät kuluttajalle riittävän avoimesti myöskään sitä kerro, sanoo Kuluttajariitalautakunnan Ståhlberg.

Esimerkiksi Finnairista kuitenkin korostetaan, että "toiminnassamme noudatamme EU-korvauskäytäntöjä."

Mutta miten kannattaisi toimia, että varmasti saisi itselleen kuuluvat korvaukset?

– Ei pidä heti luopua vaatimuksestaan sillä perusteella, että lentoyhtiö väittää, että kyse on teknisestä viasta. Esimerkiksi Kuluttajaviraston nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun)kannattaa katsoa, mitkä ne todelliset oikeudet ovat.

Riitoja koko ajan enemmän

Lentomatkustamiseen liittyvät riidat kuluttajien ja lentoyhtiöiden välillä ovat lisääntyneet viime vuosien aikana hurjasti.

Esimerkiksi Kuluttajariitalautakunnassa käsiteltiin vuonna 2013 noin 500 viivästymiseen liittyvää riitaa, kun viime vuonna riitoja oli noin 900.

– Näiden asioiden määrällinen kehitys on ollut ikävän suurta ja tapausten määrä alkaa olla meille suorastaan hankala hallita. Olisi enemmän kuin toivottavaa, että tähän viivästysasiaan saataisiin joku ratkaisu ja lentoyhtiöt maksaisivat suosiolla sen, mikä säännösten mukaan heidän kuuluu maksaa, huokailee Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.