yle.fi-etusivu

Rovaniemi kotiuttaa lähes sokean ja liikuntakyvyttömän vanhuksen yksiöön – Tytär vetoaa kaupunkiin: "Äiti ei pärjää yksin vaikka kotiapua tulisikin"

Helvi Jansson (82) ei ole saanut kaupungilta hoitokotipaikkaa. Hänet siirretään vuodeosastolta kaupungin vuokrayksiöön tänään.

vanhukset
Helvi Jansson Rovaniemi
Helvi Jansson on nyt hoidossa Rovaniemen terveyskeskussairaalassa.Johanna Sarjas / Yle

Rovaniemeläinen Helvi Jansson (82) saapuu sovittuun haastatteluun terveyskeskuksen vuodeosastolla hitaasti rollaattorilla hoitajan avustamana. Istuminen tuolille onnistuu myös vain hoitajan tukemana.

Helvi kertoo, että sängystä ylös nouseminen ilman apua on vaikeaa ja että joskus se ei onnistu lainkaan. Janssonin näkökyky on hävinnyt 90-prosenttisesti.

Helvi kotiutetaan tänään maanantaina kaupungin vuokrayksiöön terveyskeskuksen vuodeosastolta.

– Päättäjät voisivat mennä itseensä. He pakottavat asumaan yksikseen vanhuksen, joka ei pysty kävelemään eikä voi laittaa ruokaa, etelässä asuva tytär Marjut Jansson-Lehto ihmettelee.

– Äiti on lähes sokea. Jos tällainen henkilö ei ole oikeutettu saamaan hoivapaikkaa niin kuka sitten on?

"Omaisten tuki tärkeää"

Rovaniemellä on tällä hetkellä palveluasumisen myöntämisperusteet täyttäviä henkilöitä jonossa noin 20 henkilöä. Jonottajat odottavat hoitopaikkaa kotona kotihoidon ja omaishoidon turvin. Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Johanna Lohtanderin mukaan tilanne kaupungissa on hyvä.

– Tässä tietysti voi tulla näkemyseroja lähiomaisten ja ammattilaisten välillä ja siksi niitä kotiutuskokeilujakin suositaan, palvelualuepäällikkö Johanna Lohtander sanoo.

Yli 75-vuotiaista rovaniemeläisistä asui viime vuonna kotona 91,3 prosenttia. Tavoite on lisätä osuutta 93 prosenttiin kotiin annettavia palveluja kehittämällä. Rovaniemen kaupunki lisää kuntoutuksen henkilöstöä tänä vuonna kahdeksalla.

Tehostettua kotikuntoutusta järjestetään tarvittaessa esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen jälkeen.

– Omaisten ja lähiverkon tuki on kotiutusvaiheissa ihan keskeinen, koska sitäkin kautta iäkkäälle syntyy luottamusta pärjäämisestä ja että apua saa tarvittaessa. Usein tehdään myös kotiutuskokeiluja ja sitä kautta realisoituu millä avuilla ja miten siellä kotona pärjätään, Lohtander sanoo.

"Eivät ehdi ruokaa laittamaan"

Helvi Jansson on ollut Sairaalakadun terveyskeskuksen akuuttivuodeosastolla noin viikon aja. Melko pirteältä vaikuttava 82-vuotias Jansson on tyytyväinen saamaansa hoitoon vuodeosaston neljän hengen huoneessa. Hän ei haluaisi muuttaa asumaan yksin.

– Toiveena on saada edes vuoden sisällä hoitokotipaikka, Helvi kertoo. Kotiapua hän pitää riittämättömänä ja kokee turvattomuutta.

Helvi Jansson Rovaniemi
Sukulaiset ovat hakeneet Janssonille tuloksetta myös näkövammaisille suunnattua hoitopaikkaa. Glaukooma on vienyt Helvi Janssonin näkökyvystä 90 prosenttia. Johanna Sarjas / Yle

– Kyllä se on turvatonta se liikkuminen. Jalat hoipertelee niin, ettei niillä oikein liikkumaan pääse ja itseään hoitamaan. Se on vain hätäapua se kotiin tuotava apu.

– Eihän siinä nälkään kuole jos ruoka ostetaan ulkoa. Mutta eivät ne (kodinhoitajat) ehdi ruokaa laittamaan kun on jo kiire seuraavaan paikkaan. Ne tyttäret ja rouvat (kotiapu) ovat hyvin suosiollisia auttamaan, mutta eihän ne silloin ole paikalla kun tarvittas apua, Jansson kertoo.

Yksityinen hoitokoti olisi liian kallis

Jansson voisi mennä yksityiseen hoitokotiin, mutta Jansson sekä tytär pitävät tätä ratkaisua liian kalliina. Yksityinen hoitokoti maksaisi 130 euroa vuorokaudelta. Janssonin tilillä on jonkin verran varoja, koska omakotitalo myytiin vastikään. Hoitokodissa Janssonilla olisi varaa asua noin vuoden ajan.

– Jos hän asuisikin siinä vuoden kuin kroisos niin mitä sitten sen jälkeen? Äitini olisi varaton ja edelleen vailla maksusitoumusta, lähihoitajana Etelä-Suomessa työskentelevä tytär sanoo.

Ennen terveyskeskuksen vuodeosastoa Jansson on sinnitellyt omakotitalossa. Omakotitalossa ei Jansson olisi voinut asua yhtään kauemmin. Hänellä todettiin leikkausta vaativa lonkanpohjan murtuma 2013 mistä lähtien liikkuminen on ollut vaikeaa. Jansson oli tuolloin miehensä omaishoitaja. Mies on nykyään Pahtajan palvelutalossa.

– Oli se vaikeaa olla riippuvainen naapuriavusta koko ajan, lumityöt varsinkin, Jansson kertoo.

Kuukausien jonot

Rovaniemellä on ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia paikkoja yhteensä 512. Näistä 58 on kaupungin omia laitoshoitopaikkoja. Tehostettua palveluasumista kaupungilla on 303 paikkaa ja lisäksi kaupunki ostaa yksityisiltä toimijoilta 151 paikkaa. Tavallisen palveluasumisen paikkoja kaupungilla on yhteensä 39 paikkaa, joista osa ostoina.

Viime vuonna tehostettua palveluasumispaikkaa hakeneista ja myöntämisedellytykset täyttäneistä noin kolmasosa sai kuukauden sisällä paikan. Vähän yli puolet hakijoista sai paikan kolmen kuukauden sisällä.

Ympärivuorokauden hoivan todellinen kustannus (laitoshoito) on noin 64 000 euroa ja tehostetun palveluasumisen puolestaan 45 000 euroa vuodessa.

Korjattu 21.3. kello 8.26 puoliso ei ole kuollut, vaan hoitokodissa.