1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kapkaupunki

Kapkaupungin vesivarat ehtymässä

Miljoonakapungissa ei ole varasuunnitelmaa poikkeuksellisen kuivuuden varalle.

Kapkaupunki
Kapkaupunki.
Kapkaupungin ympäristöviranomaiset arvioivat, että vettä riittää enintään sadaksi päiväksi.Pixabay

Afrikan eteläisimmän suurkaupungin, Kapkaupungin vesivarat ehtyvät sadassa päivässä, ellei merkittäviä sateita saada. Asiasta kertoi kaupungin pormestari Patricia de Lille Bloomberg-uutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun).

Kapkaupungissa saatiin sadekuuro toissapäivänä keskiviikkona. Edellisestä sateesta olikin vierähtänyt jopa kaksi vuotta.

Poikkeuksellinen kuivuus on kuivattanut padot, joista 3,7 miljoonan asukkaan kaupunki saa 98 prosenttia juomavedestään. Padoissa on vettä enää alle 30 prosenttia normaalimäärästä. Tästäkin vesimäärästä viimeiset kymmenen prosenttia on käyttökelvotonta.

– Olemme todellisessa kriisissä, pormestari de Lille totesi viime viikolla osallistuessaan New Yorkissa Women4Climate-konferenssiin.

– Ihmisten on muutettava käyttäytymistään. Vettä voi säästää vain silloin kun vettä on tarjolla.

Kaupungin ympäristöviranomaiset arvioivat, että vettä on enintään sadaksi päiväksi. Se saattaa riittää, sillä eteläisen Afrikan talvinen sadekausi alkaa yleensä touko- tai kesäkuussa.

Sadekaudesta on tultava runsas, jotta vesivarastot täyttyisivät normaalitasolleen.

Varasuunnitelmat pohdinnassa

Etelä-Afrikan johto on pyrkinyt laatimaan varasuunnitelmia vesipulan varalle. Asiantuntijoiden mukaan suunnitelmat ovat edelleen ajatuksen tasolla. Kaupungilla ei ole varavesivarantoa, jos padot ehtyvät.

Jonkin verran täydennystä voidaan saada pumppaamalla pintavettä läheisestä Bergjoesta sekä pohjavedestä.

Kapkaupungissa on otettu käyttöön vedenkäyttöä rajoittavia säännöksiä. Puutarhojen kastelu ja uima-altaiden täyttäminen on sakon uhalla kielletty. Ihmisiä kehotetaan paljastamaan veden tuhlaajat, joiden nimet julkistetaan ja häpäistään.

Veden kulutus onkin vähentynyt, mutta ei vielä kestävälle tasolle. Asukkaat ovat ostaneet paljon laitteita, jotka puhdistavat ns. harmaan käyttöveden, eli pesu- ja pyykkiveden käytettäväksi esimerkiksi puutarhoissa.

Kapkaupungissa on harkittu 4,5 miljardia randia eli noin 300 miljoonaa euroa maksavaa vedenpuhdistuslaitosta, jolla käytettyä vettä voisi saataisiin uudelleen käyttöön. Suunnitelmissa on myös massiivinen suolanpoistolaitos, jolla merivedestä saataisiin juomavettä. Molemmat hankkeet ovat vielä toteuttamatta.

Kapkaupungin ympäristölaitoksen vesiasiantuntija Kevin Winter arvelee Bloombergin haastattelussa, että kaupunki selviää tästä kuivuudesta vielä jollakin tavalla, mutta tulevina vuosina tilanne vain pahanee, ellei olennaisia muutoksia tehdä.

Lue seuraavaksi