Yle Irakissa: Mosulin lapset itkevät kuolleita äitejään ja äidit surmattuja lapsiaan

Länsi-Mosulista pakenevat siviilit kuolevat ja haavoittuvat taisteluiden keskellä. Toimittajamme Tom Kankkonen vieraili sairaalassa, jossa suomalainen sairaanhoitaja auttaa pahoin haavoittuneita ihmisiä.

Kahdeksanvuotias Walid ihmettelee mitä tapahtui hänen käsilleen. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

ERBIL Pohjoisirakilaisessa sairaalassa pieni lapsi makaa sängyllä ja huutaa yhä uudelleen äitiään. Huutoon vastaa mies, joka rientää paikalle ja ottaa lapsen syliinsä. Äiti ei vastaa huutoihin, koska hän on kuollut.

Tänne Irakin kurdialueen pääkaupunkiin Erbiliin tuodaan jatkuvasti Mosulin taisteluiden siviiliuhreja. Erbilin läntinen ensiapusairaala on taisteluiden jäljiltä täynnä tuhoutuneiden perheiden sirpaleita.

Toisessa sairaalahuoneessa 8-vuotias Waled yrittää kertoa jotain hennolla äänellä. Hän näyttää minulle oikeaa kättään, joka ei toimi. Vasen käsi on kipsissä ja Waledin kasvoissa on pieniä arpia.

Yritän yhdessä tulkin kanssa viritellä keskustelua leluista. Walid kertoo, että kotona Mosulissa hänellä oli paljon leluja. Nyt hänellä on pieni muovinen kuorma-auto, mutta hän ei saa siitä oikein otetta.

Leyla kaipaa kuolleita  lapsiaan

Walidin äiti, 40-vuotias ompelija Leyla Hassan Ali, makaa myös samassa sairaalahuoneessa sängyssä. Haastattelun aikana hän purskahtaa lohduttomaan itkuun.

– Haluaisin kotiini ja haluaisin lapseni takaisin. Ehkä miehenikin löytyisi jostakin, Leyla sanoo itkuisena.

Leylan mies on kateissa ja kaksi perheen lapsista on kuollut. Kuolleet lapset olivat alle kouluikäisiä. Leyla ja lapset lähtivät usean naapurin seurassa kävelemään kohti irakilaissotilaita, jotka lähestyivät heidän kotitaloaan Mosulin länsiosassa.

Leyla Hassan Ali menetti kaksi lastaan ja haavoittui vakavasti, kun hän pakeni Mosulista. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Ihmiset heiluttivat valkoisia lippuja, ja aluksi kaikki sujui hyvin. Kadulla odotti kuitenkin vaara, josta ihmiset eivät olleet etukäteen tietoisia.

Väkijoukko käveli räjähteiden sekaan

–Joka paikassa oli räjähteitä, jotka laukesivat keskellä väkijoukkoa. Monet kuolivat kadulle. En tajunnut vaaraa, ennen kuin tunsin, että astun miinaan, Leyla Hassan Ali kuvailee.

Isis oli ilmeisesti miinoittanut kadun, ja väkijoukko käveli suoraan räjähteiden keskelle. Leyla Hassan Ali kertoo saaneensa palovammoja jalkoihinsa ja murtaneensa käsivartensa.

Vuoden vanha Amina-vauva on menettänyt äitinsä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Pienessä sairaalahuoneessa on myös lattialla makaava vauva. Hän on yksivuotias Amina, jonka äiti on kuollut. Vaaleanpunaiseen villapuseroon puettu lapsi nukkuu rauhallisen oloisena kahdesta harmaasta peitosta tehdyssä sängyssä.

Sotilaat pelastivat  siviilit

Irakilaissotilaat pelastivat henkiin jääneet kadulta. Vaikeimmin haavoittuneet tuotiin kurdialueen pääkaupunkiin Erbiliin.

– Elleivät irakilaissotilaat olisi olleet siellä, olisimme varmaan kaikki kuolleet, Leyla Hassan Ali sanoo.

Mosulin länsiosasta on noin sadan kilometrin ambulanssimatka Erbiliin.

Suomen Punaisen Ristin lähettämä sairaanhoitaja Kati Partanen kertoo, että jotkut potilaat ovat hyvin huonokuntoisia, kun he tulevat perille.

– Ihmiset ovat väsyneitä, nälkäisiä, kipeitä ja likaisia. Tapasin yhden Mosulista tulleen pojan, joka kertoi, että hän ei ollut syönyt viiteen päivään. Se kyllä koskettaa, Partanen kuvailee.

Partanen luonnehtii Mosulista  tuotujen vammoja tyypillisiksi sotavammoiksi. Haavoittuneilla on ampuma-aseiden aiheuttamia vammoja, kranaattitulituksesta, pommeista ja miinoista saatuja vammoja.

Erbilin läntinen ensiapuasairaala saa apua Punaiselta Ristiltä. Erbiliin tuodaan paljon haavoittueita Mosuliin. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Harvinaisen raakaa touhua

Partanen on työskennellyt useilla kriisialueilla.  Mosulissa siviilit näyttävät kärsivän  poikkeuksellisen paljon.

– Potilaista näkyy, että he ovat olleet aivan keskellä taisteluita. Sen näkee vammoista, sen näkee olemuksesta ja sen näkee psyykestä. Tämä on ollut harvinaisen raakaa touhua, sairaanhoitaja Kati Partanen miettii.

Suomen Punainen Risti on lähettänyt avustustyöntekijöitä Irakiin, yksi heistä on sairaanhoitaja Kati Partanen. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

YK arvioi tammikuussa, että noin puolet Mosulin taisteluissa haavoittuneista ja kuolleista on siviilejä.

YK on syyttänyt erityisesti ääriliike Isisiä siviilien tarkoituksellisesta tulittamisesta. YK:n arvio esitettiin ennen Länsi-Mosulin operaation aloittamista.

Tiheään asutussa Länsi-Mosulissa sadattuhannet siviilit ovat jääneet keskelle taistelutannerta.

Siviilit ulkopuolisina uhreina

Leyla sanoo, että hänen kaltaisensa ihmiset eivät ole olleet missään tekemisissä osapuolten kanssa. Ihmiset yrittivät hänen mukaansa vain noudattaa ennen taistelun alkua hallitukselta tulleita ohjeita. Mosuliin pudotettiin lentolehtisiä, joissa ihmisiä kehotettiin pysymään kodeissaan.

– Varastoimme ruokaa ja vettä. Pysyimme sisällä, emmekä nähneet mitään, ennen kuin huomasimme armeijan lähestyvän.

– Emme kuulu keskelle taisteluja. Viekööt taistelunsa jonnekin kauas siviileistä, Leyla Hassan Ali sanoo.

Hän lisää vielä, että ihmiset haluavat vain tavallisen elämän eikä sotaa. Elämän, jossa ihmiset kuolevat luonnolliista syistä eivät pala kuoliaaksi kotinsa edustalla.