Koirahiihtoa, taitoluistelua, pöytätennistä - Mikko Ikävalko urakoi vuoden aikana 100 eri urheilulajia

Lappeenrantalainen Mikko Ikävalko asetti tavoitteekseen perehtyä 100 erilaisen urheilulajin saloihin Suomen juhlavuoden hengessä. Hän toivoo esimerkkinsä innoittavan muitakin liikkumaan 100-teemalla, jonka sisällön jokainen voi päättää itse mielikuvitustaan käyttäen.

Mikko Ikävalko pääsi kokeilemaan koirahiihtoa sekä suksilla että lajiin suunnitellulla potkukelkkaa muistuttavalla kickspark-kelkalla. Kuva: Joonas Laine / Yle

IMATRA Mikko Ikävalko asettelee monojaan suksien siteisiin Imatran Ukonniemessä. Ympäristössä kiertävät SM-tason hiihtoladut, mutta niiden sijaan Ikävalko suuntaa järven rantaan. Mies miettii, että mihinköhän tässä on tullut ryhdyttä, sillä hiihtotapa ei ole sieltä yleisimmästä päästä.

Ikävalkon mukana rantaan viillettävät siperianhuskyt Assa ja Dina omistajansa Tanja Müllerin vanavedessä. Kaksivuotias Assa kiinnitetään hihnalla Ikävalkon jalkaansa pukemiin valjaisiin – ja sitten mentiin!

Ikävalko kokeilee koirahiihtoa ensimmäistä kertaa elämässään. Se on uusin lisäys lappeenrantalaisen listaan haastessa, jossa hän yrittää perehtyä 100 erilaisen urheilulajin saloihin kuluvan vuoden aikana.

– En kaatunut kertaakaan! Pikkuisen lopussa hirvitti, kun jäällä oli jonkun verran vettä. Mietin, että jos koira nykäsee nyt sivuun, ja on kirkas jää alla, siinä olisi koko ukko kastunut, Ikävalko naurahtaa noin 20-minuuttisen lenkin jälkeen.

– Meno maistui oikein hyvältä. Keli oli aika raskas, sillä märän jään päälle tullut lumi oli tosi nahkeaa. Pikkaisen käy eläintä sääliksi.

Sata erilaista lajia vuodessa

Koirahiihto oli Ikävalkolle 32. laji, joita hän on tänä vuonna ehtinyt kokeilla. Vuoden loppuun mennessä pitäisi siis vielä tutustua 68 erilaiseen urheilumuotoon.

– Olen edelleen optimistinen. Suunnitelmaa siitä, mitä seuraavana on tulossa ei ole, mutta olen ajatellut että edetään asiassa päivä kerrallaan.

– Jotta homma toteutuisi, olen koittanut tehdä kymmenen uutta lajia kuukaudessa, joten nyt ollaan jopa reilusti tavoitetta edellä.

Idean 100 lajin tavoitteesensa Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:ssä terveysliikunnan kehittäjänä työskentelevä Ikävalko sai viime syksynä, kun pohdittiin, mitä Suomen 100-vuotisjuhlavuotena voisi tehdä.

– Mietin, että esimerkiksi 100 kilometrin juoksu tai melonta ovat yksittäisiä tapahtumia, joten ehkä kävisikin vaikka 100 lajia. Sen jälkeen rupesi pohtimaan, että onkohan 100:aa lajia edes olemassa, mies nauraa.

Siperianhuskyt Assa (vas) ja Dina olivat väsyneitä käytyään kiertämässä Imatran Lammassaaren. Kuva: Joonas Laine / Yle

Yksin tai porukalla oman mielensä mukaan

Suomen Olympiakomitean liikkeelle polkaisema Unelmat liikkelle kannustaa ihmisiä liikkumaan kukin omalla tavallaan.

Yksi esimerkki on liikkua Suomen juhlavuoden mukaisesti 100-teemalla. Jokainen voi toteuttaa teemaa oman mielensä mukaan yksin tai porukalla, oli se sitten 100 kyykkyä päivässä tai esimerkiksi 100 päivää ilman hissiä.

Ikävalko näkee tasaluvun hyvänä tapana innostaa ihmisiä erilaisiin liikuntasuorituksiin.

– Tuttuni on luvannut käydä sata kertaa kuntosalilla ja työkaveri sata kertaa työmatkan pyörällä. Varmasti silloin kun on jotain konkreettista jota laskea tai seurata, siihen on helpompi lähteä mukaan.

Ikävalkon urakan etenemistä voi seurata miehen Facebookista. Monet ovat ehdottaneet hänelle uusia lajeja kokeiltavaksi, mikä on helpottanut listan täyttymistä.

– Omalla tavalla haastan tässä itseäni, mutta toisaalta koitan olla esimerkkinä muille ja innostaa muita mukaan.

_Kirjoittaja on toimitusharjoittelijana Yle Lappeenrannassa. _

Hiihtokoiria