Hyppää sisältöön

Hallitus perui possulle luvatut karsinakoot – pienentää sikaloiden tilavaatimuksia

Tilalliset eivät ole rahanpuutteessa toteuttaneet remontteja, jotka nykylaki vaatisi viimeistään vuonna 2017. Elintilalla on iso merkitys sian hyvinvoinnille.

Kuva: Yle

Laki tuotantosikojen tilavaatimuksista höllenee. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asetusmuutoksen, joka pienentää sikojen vähimmäiselintilaa sikaloissa nykylakiin nähden.

Taustalla on sianlihan tuotannon taloudellinen kriisi, perustelee maa- ja metsätalousministeriö. Sen mukaan nykylain vaatimuksia on pakko muuttaa.

Nykylain väljemmät neliömetrit eivät edes ole sikaloissa yleisesti käytössä – niille oli annettu siirtymäaikaa vuoteen 2018. Nyt kun takarajaan olisi ollut alle vuosi eivätkä sikalat ole joukolla laajennuksiin ryhtyneet, hallitus jatkaa siirtymäaikaa peräti vuoteen 2025.

Samalla uusi laskentakaava tarkoittaa, ettei karsinoita tarvitsekaan laajentaa niin paljon. Alle 10-kiloisten porsaiden tilavaatimus pienenisi EU:n minimiin, 0,15 neliömetriin eläintä kohti.

Animalia: Talous jyrää eläinten yli

Animalia ja Suomen Eläinsuojeluyhdistys ovat erittäin pettyneitä. Tuottajien ahdingolla perusteleminen ei vakuuta Animalian eläinsuojeluasiantuntijaa Laura Uotilaa esimerkiksi takarajan lykkäämisestä.

– Ei kyllä hirveästi riitä ymmärrystä. Kuitenkin on tiedetty kuusi vuotta, että se on tulossa. Tuntuu kohtuuttomalta, että näin selkeästi annetaan talouden jyrätä eläinten hyvinvoinnin yli.

Kun ministeriö pyysi lausuntoja lain rukkaamisesta, eläimistä olivat huolissaan muutkin kuin suojelujärjestöt. Helsingin yliopisto piti sitä sikojen hyvinvoinnin kannalta "hyvin valitettavana". Eläinlääkäriliitto moitti toistuvia siirtymäaikoja. Aluehallintovirasto arvioi, ettei siirtymäaikoja enää otettaisi vakavasti ja saatetaan luottaa, että jatkossakin liikenee lykkäystä taloudellisen tolan verukkeella.

– Nyt annetaan taas seitsemän vuotta lisäaikaa eikä kukaan tiedä, mitä sen jälkeen käy, komppaa Animalian Uotila.

Laskentakaava parantaa tietynpainoisten, jo teurasikäisten sikojen tilakokoja, mutta heikentää toisten. Suojelujärjestö alleviivaa, että tietynpainoisten sikojen tila jää lähes kolmanneksen pienemmäksi kuin nykylaissa. Kannanotossaan Animalia muistuttaa myös kansalaisten enemmistön tahdosta ja viimeisimmästä Eurobarometrista, missä 90 prosenttia suomalaisista halusi parempaa suojelua tuotantoeläimille.

Kuva: Mirva Ekman / Yle

On selvää, että sikatilallisten ahdinko on painanut eniten lain rukkauksessa. Sillä ei ole vaikutuksia valtiontalouteen, mutta tuottajien ei nyt välittömästi tarvitse käyttää rahaa laajennuksiin tai harventaa sikojen määrää.

Ministeriön muistiossa todetaan, että sikatalouden kannattavuus on ollut pitkään huono eikä markkinatilanne olisi tuottajien mukaan paranemassa 3–5 vuoteen. Investoinnit ovat olleet pysähdyksissä – mikä käytännössä tarkoittaa, ettei tilavaatimusten edellyttämiin laajennuksiin ole alettu. Myöskään pienempi sikamäärä ei olisi velkaantuneilla tiloilla mahdollista, muistiossa sanotaan.

Tuottajat: Sikaoloja pitäisi parantaa koko EU:ssa

Animalia ja SEY ovat yhdessä esittäneet, että Suomi keskittyisi eettisempään erikoistuotantoon, jossa tuotantomäärä olisi pienempää mutta tuottajalle jäisi parempi hinta. Järjestöjen mielestä Suomen ei ole edes järkevää kilpailla lihan halpatuotannolla Euroopassa.

– Jos kuluttajat haluavat että tulee eettistä tuotantoa, sitä aivan varmasti tehdään. Mutta sille pitää olla markkina, kommentoi Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö. Hänen omin sanoinsa esimerkiksi luomusika "on tolkuttoman kallista ja kuluttajilla on halvempia vaihtoehtoja".

Kuva: Antti Laakso / Yle

Ylikännön mielestä pattitilanne pitäisi ratkoa sillä, että koko EU sopisi sian hyvinvoinnille paremmista tilavaatimuksista yhtä aikaa. Nykylaki tekisi Ylikännön mukaan suomalaissioille unionin väljimmät karsinat.

– Sinänsä se ei tietenkään ole huono. Mutta se pitää jollain rahoittaa. Ei voi olla niin, että meillä on 50 prosenttia isommat sikalat kuin tanskalaisilla, mutta marketin hyllyssä pitäisi sitten olla järkevän hintaisia.

Uusi asetus on tulossa voimaan maanantaina.